Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i december till 52,0, Arkivbild.
Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i december till 52,0, Arkivbild.

Konjunkturen bromsar in

Industrikonjunkturen tappar fart, både i Sverige och globalt.

ANNONS
|

Inköpschefsindex för den svenska industrin för december föll på bred front, till 52,0. I november låg indexet på 55,4.

Decembersiffran är den lägsta nivån på nästan tre år.

Utvecklingen speglar hur det ser ut i stora globala ekonomier, som eurozonen och Kina.

En lägre tillväxt

Swedbankekonomen Jörgen Kennemar tycker man ska avvakta kommande månaders index innan det går att avgöra vart konjunkturen är på väg.

Torbjörn Isaksson ser dock nedgången för index som en del av ett mönster av konjunkturavmattningen som präglade världsekonomin 2018, som han tror fortsätter in i 2019. Han påminner dock om att inbromsningen sker i en svensk tillverkningsindustri som går på alla cylindrar.

ANNONS

- Vi kommer ju från ett väldigt högt kapacitetsutnyttjande inom tillverkningsindustrin, säger han.

- Men det finns en osäkerhet när det gäller 2019, särskilt när det gäller industrikonjunkturen. Och vi kommer nog få se en lägre tillväxt, tillägger han.

Störst negativ effekt i december kommer från delindexet för produktion. Men även leverantörernas leveranstider, orderingången och sysselsättningen drar nedåt.

Riksbanken och Konjunkturinstitutet räknar med att BNP-tillväxten för 2018 kan summeras till 2,2–2,3 procent, medan det 2019 antas bli en inbromsning till cirka 1,3–1,5 procent. Nordeas ekonomer, som är på väg att ta fram en konjunkturrapport, tycker dessa prognoser ser rimliga ut enligt Isaksson.

Ingen dramatik

Han tillägger att svensk tillväxt utöver den globala konjunkturen även ser ut att påverkas negativt av den skakiga utvecklingen på bostadsmarknaden som dämpar konsumtionen.

- Det är ingen dramatik än så länge. Men hushållen har under många år kunnat glädjas åt stigande bostadspriser och högre börskurser. Nu har båda vänt till att bli osäkerhetsmoment och det syns i hushållens konsumtion.

ANNONS

Han tillägger att arbetsmarknaden och sysselsättningen ser fortsatt stark ut i Sverige.

- Det är viktigt ur många avseenden.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

TT

Bakgrund: Lägsta inköpschefsindexet på nästan tre år

Inköpschefsindex för den svenska industrin för december föll på bred front, till 52,0. I november låg indexet på 55,4. Decembersiffran är den lägsta nivån på nästan tre år.

Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Motsvarande index för den tyska tillverkningsindustrin från IHS Markit sjönk samtidigt till 51,5, också det den lägsta nivån på nästan tre år. Därmed sjönk Tysklands inköpschefsindex elva månader av tolv under 2018, vilket vittnar om en ihållande konjunkturavmattning i Europas största ekonomi.

I november låg det tyska indexet på 51,8.

Inköpschefsindex för december för hela eurozonen sjönk samtidigt till 51,4, från 51,8.

Inför de dystra konjunktursignalerna från Europa kom även ett inköpschefsindex för december från Kina, som föll oväntat mycket till 49,4. Det innebär att aktiviteten i Kinas industri minskade för första gången på över två år och att aktivitetsnivån nu är den lägsta sedan februari 2016.

Källor: Reuters, Swedbank, Silf

ANNONS