Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frostigt i skärgårdsförhandlingar. Arkivbild.

Konflikt i skärgården inledd

Konflikten i skärgårdstrafiken är nu i gång. Men stridsåtgärden är inledningsvis av det mjukare slaget och väntas inte ge några stora effekter till att börja med.

Parterna, LO-facket Seko och arbetsgivarparten Almega, fortsätter förhandlingarna på eftermiddagen. Seko företräder besättningen på båtarna.

- Det händer inte jättemycket just nu. Stalltipset är det inte händer så mycket förrän nästa vecka, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Sekos första varselsteg, blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal, inleddes klockan 12. Det kan drabba de rederier som inte hunnit anställa inför säsongen. I ett andra steg bryter en strejk ut den 14 november – en konflikt som då kommer att slå hårt mot båttrafiken i Stockholms och Göteborgs skärgård.

Konflikten rör fackets krav på en låglönesatsning, något som arbetsgivarparten Almega säger sig kunna tillmötesgå mot vissa eftergifter – att det sammanlagda lönepåslaget håller sig inom lönemärket som gäller på övriga arbetsmarknaden.