Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kwon Oh-Hyun lämnar Samsung. Arkivbild.

Koncernchefen lämnar Samsung

Det går bra för Samsung, men elektronikjätten står inför "en aldrig tidigare skådad kris" enligt vd:n som lämnar sin post.

Sydkoreanska Samsung kommer att redovisa en kraftigt ökad rörelsevinst för det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Rörelsevinsten kommer att vara nära tre gånger så stor som förra året, vilket slår analytikers förväntningar. Det är ökad efterfrågan på minneskretsar som lyfter elektronikjätten till ett nytt rekord.

I den traditionsenliga prognosen inför delårsrapporten för juli–september sägs vinsten bli 14,5 biljoner won, motsvarande omkring 100 miljarder kronor.

Omsättningen stiger 29,7 procent, enligt Samsung. Mer detaljer kommer senare i oktober.

Samtidigt meddelar koncernchefen Kwon Oh-Hyun, som även är vice styrelseordförande, att han lämnar bolaget.

Hans besked kommer när bolaget kämpar för att komma över en korruptionsskandal som har skickat Samsungtoppen Lee Jae-Yong i fängelse i fem år.

"Lyckligtvis producerar bolaget sina bästa resultat någonsin men det är frukten av beslut och investeringar gjorda tidigare", säger Kwon Oh-Hyun i ett uttalande.

"Eftersom vi nu står inför en aldrig tidigare skådad kris, tror jag att det är dags för företaget att göra en omstart med nytt och ungt ledarskap för att bättre kunna svara på utmaningarna som snabbt uppstår inom den föränderliga teknikindustrin", säger han.

I slutet av augusti slog en domstol fast att Lee Jae-Yong mutade den dåvarande (nu avsatta och åtalade) presidenten i Sydkorea Park Geun-Hye i utbyte mot politiskt stöd.

Lee-familjen äger direkt fem procent av aktierna i Samsung, men kontrollerar koncernen genom ett intrikat korsägande som involverar dussintals företag.