Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christer Gardells Cevian lämnar AB Volvo. Arkivbild.

Kineser tar över ytterligare ett Volvo

Kinesiska Geely blir storägare även i det andra Volvo. Geely köper hela riskkapitalbolagets Cevians aktiepost och blir därmed största ägare i lastbilsjätten. Stort, tycker näringsministern.

- Vi är nöjda med affären annars hade vi inte gjort den. Vi har varit i Volvo i elva år och vi har gjort om Volvo från ett medelmåttigt bolag till det bästa bolaget i branschen, säger Cevians grundare Christer Gardell till TT.

Gardell och Cevian har under sin tid som ägare i AB Volvo varit stor pådrivare för att förändra AB Volvos struktur i syfte att stycka upp koncernens delar i mindre enheter.

Lång resa

- Resan har varit lång och krävande. Vi lämnar över ett bolag som är väldigt bra och vi gör det till en väldigt spännande ägare i form av Geely som vi tror besitter intressant kompetens för Volvos nästa fas, säger Gardell.

Enligt Gardell ska det kopplas till Geelys kompetens kring den kinesiska marknaden samt inom elektrifiering och självkörande bilar.

- Vi har inte varit ute och sålt. Vi blev approcherade, säger Gardell.

Hemlig köpesumma

Enligt Gardell har Cevian tjänat nästan 20 miljarder kronor på det totala innehavet i Volvo.

- Det har varit en fantastiskt bra investering för oss. Om man översätter det i årlig avkastning så har Volvo avkastat mer än dubbelt mot index per år, säger Gardell.

På börsen är värdet av aktieaffären 27 miljarder kronor, men hur mycket Geely betalat Cevian är hemligt.

- Jag hade trott att man skulle fortsätta äga Volvo under 2018 givet hastigheten i resultatförbättringarna i kombination med hur bra marknaden ser ut i både Europa och Nordamerika. Min gissning är nog att de (Cevian) fick betalt även för det, säger Hampus Engellau, aktieanalytiker på Handelsbanken.

Största företaget

Näringsminister Mikael Damberg (S) välkomnar den nya ägaren.

- Det är stort när vi får en ny storägare i Sveriges största bolag. Den nya ägaren Geely har visat sig vara en seriös investerare kopplat till Volvo Cars utveckling, gjort stora investeringar i Sverige, växt med antalet anställda och har så här långt varit en framgångssaga, säger Damberg till TT.

Investeringsfonden Cevians innehav i AB Volvo uppgick till 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna – det största ägandet mätt i kapital och det näst största mätt i röster. Största ägare sett till röstandel är fortsatt Industrivärden.

Överraskande köpare

Det överraskande med affären är köparen.

- Att Cevian säljer är en mindre nyhet än att Geely köper, säger Hampus Engellau.

TT: Kommer Geely att vilja köpa mer av Volvo och kan det bli en framtida maktkamp i bolaget?

- Man ska inte säga inte i den här branschen. Beroende på hur mycket man säljer av sitt innehav i Volvo Cars vid en börsnotering så kan det vara så att man ökar upp i Volvo lastbilar, säger Engellau.

Aktien faller

Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars och det har under en tid pratats om en börsnotering av personbilstillverkaren Volvo.

Volvoaktien steg först med en dryg procent till över 162 kronor, men vände sen ned med över två procent.

"Vi kommer att stödja AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin", skriver Geely Holdings ordförande Li Shufu i pressmeddelandet.