Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Konjunkturinstitutet kommer med rapport om konjunkturläget. Arkivbild.

KI: Ytterst begränsat utrymme för reformer

Konjunkturen är på väg att mattas och en ny regering kommer inte att kunna ta på spenderbyxorna.

Högkonjunkturen kulminerade under första halvåret i år, enligt statliga Konjunkturinstitutets nya prognos för svensk ekonomi.

- Mycket tyder nu på att högkonjunkturen har mattats av, men vi är fortsatt i en högkonjunktur, säger Ylva Hedén Westerdahl på en presskonferens.

Sänker prognos

KI reviderar därför ner tillväxtprognosen rejält, även om det mesta redan är passerat och beror på den svaga utvecklingen det tredje kvartalet.

Det som påverkar negativt är bland annat fallande bostadsinvesteringar – en utveckling som ser ut att fortsätta så de närmaste kvartalen. KI räknar nu med en BNP-tillväxt på 1,3 procent för 2019, vilket kan jämföras med 1,9 procent enligt den tidigare prognosen. Per invånare blir det knappt någon tillväxt alls. Arbetslösheten har nått botten och bedöms öka svagt framöver.

KI gör bedömningen att Riksbanken avvaktar med att höja styrräntan till i februari 2019. Lägre inflation och BNP-tillväxt än väntat gör att Riksbanken inte höjer på torsdag, spår KI.

Dåligt höja nu

Bra i sådana fall, tycker LO som anser att Riksbanken helt borde avstå från att höja, även längre fram. Det finns inga inflationstendenser:

- Det hjälper ju inte att vi höjer nu, det kommer bara att befästa den avmattning som vi nu ser, säger Åsa-Pia Järliden Bergström som menar att det i stället får bli finanspolitiken som får ta stöten om konjunkturen viker ordentligt, när Riksbankens muskler är körda i botten.

M-KD-budgeten som nu kommer att bli gällande för 2019 bedöms som neutral av Konjunkturinstitutet, även om den innehåller mer satsningar än den strama övergångsbudgeten. M-KD-budgeten innehåller främst skattesänkningar för hushållen.

- Hade man inte gjort de här skattesänkningarna hade hushållens disponibla inkomst utvecklats svagt, säger KI-chefen Urban Hansson Brusewitz.

För en ny regering som småningom tillträder är det ekonomiska utrymmet för ofinansierade reformer ytterst begränsat, enligt FI.