Regeringen är mycket väl medveten om att man valt en politik som inte är i linje med EU:s stabilitets- och tillväxtpakt, förklarar finansminister Giovanni Tria i ett brev till EU-kommissionen.
Men det är både nödvändigt och rätt, anser Tria.
"Regeringen är övertygad om att kombinationen av de här åtgärderna kommer att få tillväxten att återvända, samtidigt som de ger en långsiktig hållbarhet i de offentliga finanserna", heter det i brevet, som lagts ut på det italienska finansdepartementets webbplats.
Allt avslutas med löften om att "Italiens plats är i EU och i eurozonen" – samma budskap som vice premiärminister Luigi Di Maio ger i en intervju med tv-bolaget Rai.
- Så länge jag leder den här rörelsen och är minister i den här regeringen så kommer jag alltid att garantera att Italien stannar i euron och i EU, säger Di Maio från den populistiska Femstjärnerörelsen.
"Respektera regler"
Di Maio och regeringspartnern Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega har enats om en budget som kommer att innebära ett budgetunderskott på 2,4 procent de närmaste åren.
Det är betydligt mer än vad EU-kommissionen vill se, inte minst med tanke på Italiens enorma statsskuld på motsvarande 130 procent av landets BNP.
Kommissionen ska diskutera frågan under tisdagen och kan mycket väl komma att kräva åtgärder.
- När man är medlem i EU och i den inre marknaden och eurozonen så måste man respektera ett antal gemensamma regler, säger finanskommissionären Pierre Moscovici till franska radiokanalen France Inter.
Mjukt och hårt
Samtidigt bjuder även han på lugnande ord och betonar att han gör skillnad på Salvinis politiska läggning och Italiens regering.
- Jag bekämpar Lega på politisk nivå, men jag respekterar den italienska regeringen. EU-kommissionen vill inte ha en kris mellan Bryssel och Rom, säger Moscovici.
Från andra euroländer hörs samtidigt en betydligt tuffare ton mot Italien.
"Om den inte ändras måste EU-kommissionen säga nej till budgeten. Österrike är inte redo att stå upp för andra länders skulder när de staterna medvetet bidrar till osäkerhet på finansmarknaden", säger Sebastian Kurz, förbundskansler i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike, i ett uttalande enligt Reuters.
Fakta: Statsskulder i EU
Så här stora är EU-ländernas statsskulder i procent av deras BNP:
Källa: Eurostat