Kaliforniens guvernör Jerry Brown. Arkivbild.
Kaliforniens guvernör Jerry Brown. Arkivbild.

Kalifornien återinför nätneutralitet

USA:s justitiedepartement stämmer Kalifornien sedan delstatens guvernör Jerry Brown har skrivit under nya regler för att återinföra nätneutraliteten i delstaten. Departementet vill att en domstol ska sätta stopp för att lagen träder i kraft.

ANNONS
|

Jerry Browns drag går emot den amerikanska kommunikationskommittén FCC, som i december rev upp de tidigare reglerna som hindrade internetoperatörer från att gynna eller sinka enskilda sajter, företag eller appar.

FCC:s beslut gav internetoperatörerna makt att påverka hur amerikaner använder internet, så länge de i förväg meddelat förändringar. De nya reglerna började gälla i juni.

"Olaglig delstatslag"

Det blir den senaste i en rad sammandrabbningar mellan Kalifornien och Trumpadministrationen, som har haft olika åsikter om frågor som miljö, invandring och andra stora ämnen.

"Delstater reglerar inte mellanstatlig handel, det gör den federala regeringen. Än en gång har Kalifornien antagit en extrem och olaglig delstatslag som syftar till att frustrera den federala politiken", säger USA:s justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande.

ANNONS

I augusti uppmanade 22 delstater och en sammanslutning som representerar stora teknikföretag en appellationsdomstol att återinföra de tidigare nätneutralitetsreglerna, som infördes under tidigare president Barack Obama.

"Drabbar konsumenter"

FCC:s ordförande Ajit Pai, som ledde arbetet med att riva upp nätneutraliteten säger i ett uttalande:

"Kaliforniens internetlag är inte bara olaglig, den drabbar även konsumenterna. Lagen förbjuder många gratis dataplaner, som låter konsumenter att strömma video, musik och liknande undantag från begränsad datatrafik."

Den amerikanska senaten röstade i maj för att återinföra den gamla nätneutraliteten men det har inte setts som troligt att det skulle godkännas i representanthuset.

TT-Reuters

Fakta: Nätneutralitet

Nätneutralitet innebär att operatörer ska tillgängliggöra all data på internet på lika villkor. De får inte gynna eller sinka enskilda sajter, företag eller appar genom att till exempel höja och sänka hastigheten i trafiken till dem.

I USA infördes ett regelverk av president Barack Obama 2015. Att det nu slopas innebär också att delstaters enskilda regelverk tappar kraft och att tillsynen över operatörerna i stort landar på federal nivå.

Företag som AT&T, Verizon och Comcast dominerar operatörsmarknaden i USA.

Initiativet att ta bort reglerna har mötts av ett hundratal demonstrationer runt om i landet.

ANNONS