Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bibi Lindeberg älskar blommor och har alltid en färsk och färgrik bukett på kontoret.

”Jag jobbar tills jag stupar”

Bibi Lindeberg har fyllt 70 år. Åldern är ingen anledning för henne att dra sig tillbaka från kontoret på Lindebergs Fastigheter. – Jag älskar att vara på jobbet. Där träffar jag andra och har en uppgift.

Varje förmiddag finns Bibi på plats för företagets kunder.

– Jag har fortfarande en hel del att ge. Äldre har lång erfarenhet som är till nytta. En blandning av äldre och yngre på arbetsplatser är den bästa kombinationen.

Arbetet betyder mycket, inte minst på grund av att hon äger företaget ihop med maken Göran som grundade det 1965. Företaget äger och förvaltar bostäder samt lokaler för kommersiell verksamhet. Totalt har de cirka 350 hyresgäster. Bibi kan namnen på alla.

– Det är en yrkesskada från tiden när jag arbetade inom skolan. När vi träffades arbetade jag heltid på komvux, men insåg att jag inte kunde fortsätta med det när vi gift oss. Vi var ju till åren komna båda två och det naturliga var att jag försökte hitta en uppgift inom företaget.

Bibi är född i Kungsbacka, uppvuxen i Lindome, studerade och arbetade i Stockholm – och längtade hem till västkusten. När komvux i Varberg sökte en skolledare gavs en möjlighet.

– Varberg var för mig visserligen mest förknippat med sjukdom och sjukhus, även om jag själv inte hade vårdats där. Men jag tog tåget dit, kände havsdoften, såg inga höghus och gick på torgmarknad. Det var helt underbart, så jag tog tjänsten. Och här mötte jag så småningom den stora kärleken.

De träffades genom gemensamma bekanta och blev snart ett par. Bibi tog tjänstledigt från rektorsjobbet 1990 för att prova på att arbeta på kontoret.

– Vi skulle inte få några barn men företaget var något som vi kunde ha gemensamt. Sysslorna är uppdelade så vi går inte i vägen för varandra. Småprat och diskussioner tar vi på kvällen och det handlar väldigt ofta om företaget.

Från början hette företaget Göran Lindebergs fastighetsförvaltning.

– Men 1993 döpte vi om det till Lindebergs Fastigheter. Nu var vi båda ägare i ett nytt aktiebolag, Centrumfastigheter i Varberg AB, och sedan dess har vi bildat ännu fler bolag tillsammans.

I bagaget från skolvärlden finns intresset för människor och pedagogik, nyfikenhet på omvärlden liksom ordning och reda.

Det pedagogiska intresset fick sitt utlopp i ungdomar som hon kom i kontakt med genom företaget.

– Jag märkte att några inte kunde stava, de var dyslektiker så jag hjälpte dem med skolarbetet.

Intresset för människor visar sig också i hur hon hanterar situationer som kan uppstå i hyreshus. Hellre hjälpa än stjälpa. Hon har kanske stärkt grannsämjan med att ordna gemensamma aktiviteter och gårdsfester. En gång utlyste hon en tävling om prunkande balkonger.

– De blev fantastiskt vackra med blommor och grönt. Vi fick priset som Årets fastighetsägare av Marknad Varberg efteråt. Vi har också fått pris som Årets näringslivsprofil.

Hon har försökt hjälpa hyresgäster med drogproblem med att dra igång nya och nyttiga nätverk omkring dem. Hon är språkkunnig och behärskar engelska, franska och ryska. Och det var hon som förberedde för datorisering och ändrade makens negativa attityd till digitalisering av det administrativa arbetet.

– Min man var inte ett dugg intresserad. Ett tag hade vi dubbel bokföring, en digital och en på papper. Men han har vant sig, allt är datoriserat.

Efterfrågan på bostäder är stor. Varje dag har Bibi 10-15 samtal från personer som frågar efter lägenheter. Lediga lägenheter går på direkten. Företaget med åtta anställda växer och har ständigt nya projekt på gång. Det senaste är Kavalleristen som, om allt går i lås, blir ett område med hyres- och bostadsrätter för inflyttning nästa år.

Bibi känner sig lyckligt lottad och kan inte tänka sig en bättre tillvaro.

– Mitt råd till äldre är att inte tveka om de har en möjlighet att jobba. Den sociala samvaron betyder så mycket. Att umgås över huvud taget är hälsosamt, det måste inte vara på ett arbete. Mitt motto är att man ska lösa problem ihop med andra för det är givande.
Bibi är medveten om att åren går. Om något händer ska det inte drabba hyresgäster och anställda.

– Vi har en riskplan som träder i kraft om olyckan är framme.