Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

”Jag är alldeles för kreativ för att slå mig till ro”

Falkenberg. Monica Hägglunds intresse för återvinning har blivit en affärsidé. Sedan januari driver hon företaget Signe Solregn Röj och Form. – Det här har jag väntat på i 64 år, säger hon.

Affärsidén är att ta tillvara på möbler och prylar som andra inte vet vad de ska göra med, eller inte har tid att omhänderta. Då rycker Monica in.

På uppdrag röjer hon på vindar, vid flyttar, byte av kontor, dödsbon med mera. Det som går att sälja fotograferar hon och lägger ut på Blocket, auktionerar ut på Tradera eller lämnar in till Hebergs Auktioner och Bukowskis för ägarens räkning. Sådant som inte inbringar något större värde transporterar hon till hjälporganisationer och loppisar. När inte hennes skåpbil räcker till, samarbetar hon med en flyttfirma.

– Ibland blir jag så förtjust i sakerna att jag själv bjuder när det är dags för auktion. Att köpa direkt från säljaren kan göra att priset inte blir det rätta med tanke på vår relation, säger hon.

Verksamheten består till stor del också av att designa och formge bord, stolar, resväskor, burkar och annat som får ett nytt och läckert liv. En av teknikerna är decoupage, det vill säga urklipp av mönstrat tunt papper som hon klistrar på och lackar över – och vips har hon eftertraktade varor som hon säljer via den egna webbutiken.

Monica är tacksam över att hon fick chansen att komma igång med hjälp av starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Hon hade då varit arbetssökande i fem år och såg inga utsikter att bli anställd.

– Att starta eget var egentligen enda alternativet, och det passade mig så bra. Jag är alldeles för kreativ och aktiv för att slå mig till ro, säger hon.

Dessförinnan hade hon testat sin idé på Nyföretagarcentrum, fått ett mindre lån i sin bank och av Almi Företagspartner och besökt workshops.

Hon har kontaktat mäklarna och begravningsbyråer i Halland och informerat om sina tjänster. Än går verksamheten inte runt, men det är inget bekymmer.

– Nu går jag i förtida pension och fortsätter därefter att driva företaget. Det känns tryggt.
De administrativa arbetsuppgifterna överlåter hon på en revisor.

– Jag tjänar mer på att göra det jag kan än att bokföra och hålla reda på krångliga skatteregler.

Monica är ingalunda nybörjare som egen företagare. I hemstaden Härnösand drev hon en second handbutik. Efter några år avtog efterfrågan på begagnat och försäljningen minskade så kraftigt att hon tvingades lägga ner företaget.

– Jag såg ju redan ett halvår före att intäkterna minskade men hoppades på en vändning. Tyvärr kom den inte.

Nu började en annan tid i livet för Monica. Hon pluggade in gymnasiet, gick kurser i data och webbdesign, flyttade till nya jobb och hamnade så småningom i Falkenberg för ett vikariat på företaget Stugsommar som förmedlar uthyrning av fritidshus.

– Det var ett jätteroligt jobb som jag stortrivdes med.

Vikariatet tog slut och Monica har därefter arbetat tidvis på en Göteborgsfirma med alla slags röjningar. Då lärde hon sig att sortera och värdera.

– Numera tittar jag först på vem som är tillverkaren och sedan på hur tingen ser ut. Det kan löna sig rejält för mina kunder.