Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luigi Di Maio, till vänster, i samtal med premiärminister Giuseppe Conte. Arkivbild.

Italiens regering vill slopa balanskrav

Italien bör slopa den klausul i konstitutionen som föreskriver att statens budget ska vara i balans. Det anser landets vice premiärminister Luigi Di Maio, som är ledare för populistiska Femstjärnerörelsen.

- Jag tycker att den ska tas bort i framtiden, säger Di Maio i en tv-intervju.

Bland finansmarknadens aktörer finns en oro för att den nya regeringen, som utöver Femstjärnerörelsen består av invandringsfientliga Lega, ska lägga en budget som driver upp Italiens statsskuld. Landet är redan nu det mest skuldsatta i eurozonen efter Grekland.

Osäkerheten kring budgetförhandlingarna fick räntan på tioåriga italienska statsobligationer att stiga kraftigt tidigt på fredagen, innan den föll tillbaka något.

Enligt tidningen La Repubblica planerar nu regeringen för ett budgetunderskott 2019 på motsvarande 1,7 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Det är en bra bit under EU:s maxtak för underskott på 3 procent av BNP, men långt över regeringens tidigare mål på 0,8 procent.

Premiärministerns kansli uppger dock att ett nytt mål för budgetunderskottet 2019 ännu inte satts, och att det är för tidigt att spekulera i hur stort underskottet blir.