Så sent som i tisdags sade Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio att man inte viker en millimeter från sin budgetplan. Arkivbild
Så sent som i tisdags sade Italiens vice premiärminister Luigi Di Maio att man inte viker en millimeter från sin budgetplan. Arkivbild

Italien verkar backa om budgetunderskott

Italiens regering verkar backa från sin hårdnackade linje i budgetbråket med EU. Milanobörsen stiger och riskpremierna på italienska obligationsräntor sjunker.

ANNONS
|

Oron för en akut budgetkris i Italien dämpas något sedan en italiensk regeringskälla sagt att Italien nu siktar på att få ned budgetunderskottet till 2 procent av BNP 2021, från nästa års beräknade underskott på 2,4 procent.

Så sent som i förra veckan deklarerade ledande företrädare för den italienska regeringskoalitionen att underskottet skulle ligga på 2,4 procent under hela perioden. Detta trots hård kritik från eurozonens finansministrar och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Euron stiger samtidigt som räntan på Italiens tioåriga statsobligation sjunker till 3,35 procent efter uppgifterna om att Italiens regeringskoalition nu verkar ha backat i konflikten med Bryssel. Räntenivån kan jämföras med den högsta noteringen på fyra och ett halvt år på 3,46 procent i tisdags.

ANNONS

Som en jämförelse har Tyskland en tioårig ränta på 0,45 procent. Räntegapet gentemot Tyskland avspeglar en fortsatt utbredd misstro mot Italiens betalningsförmåga på marknaden.

Räntelyftet i tisdags följde på det att ordföranden i det italienska parlamentets budgetutskott, Claudio Borghi från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, sagt att Italien skulle ha betydligt lättare att hantera sina ekonomiska utmaningar om landet hade en egen valuta.

TT-Reuters

ANNONS