EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici. Arkivfoto.
EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici. Arkivfoto.

Italien: EU attackerar ett folk

Gör om – för första gången någonsin – lyder EU-kommissionens order om Italiens budget. Reaktionen blev lika skarp som väntad.

ANNONS
|

Tisdagens besked från EU-kommissionen är historiskt. Aldrig förr har man krävt att ett medlemsland ska göra om ett inlämnat budgetförslag.

- Vi ser inga alternativ än att be våra italienska kollegor att göra så här. Euroområdet bygger på förtroende. Om förtroendet rubbas så skadas vår union, säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Strasbourg.

- Det är i Italiens och hela euroområdets intresse. Det handlar om unga italienska familjer som vill köpa ett första hem och behöver kunna ta banklån med räntor som de har råd med, säger Dombrovskis.

ANNONS

Hög statsskuld

Kollegan Pierre Moscovici vill nu ha ett reviderat förslag från den italienska regeringen inom tre veckor.

- När vi fått det kommer vi att titta noga på det och bestämma vad vi tycker. Det här är inte slutet. Vår dörr är öppen för diskussioner. Vi vill skyndsamt fortsätta vår dialog med italienska myndigheter, säger finanskommissionären.

Kritiken har framför allt riktats mot att Italiens tänkta budgetsatsningar kommer att medföra ett budgetunderskott på 2,4 procent de närmaste åren. För mycket, tycker EU, med tanke på landets redan gigantiska statsskuld på motsvarande 130 procent av BNP.

"Ändrar ingenting"

Italiens finansminister Giovanni Tria förklarade i ett brev till EU-kommissionen i måndags att han ser budgetförslagen som nödvändiga för att skapa tillväxt i den italienska ekonomin. Samtidigt uppges Tria tidigare ha kämpat för en mer återhållsam budget, men tvingats vika sig för den italienska regeringens två dominerande ministrar, ekonomiminister Luigi Di Maio från Femstjärnerörelsen och inrikesminister Matteo Salvini från Lega.

Att ge sig för EU-kommissionens krav tycks dock Salvini inte ha några tankar på.

- Det här ändrar ingenting. Finansherrarna kan ge upp. Det finns ingen väg tillbaka, säger Salvini i samband med ett besök i Rumänien på tisdagen, enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU, euron och Italien

De 19 euroländerna behöver senast den 15 oktober varje år lämna in sina budgetförslag till EU-kommissionen som särgranskar att planerna följer EU:s ekonomiska regler, främst inom stabilitets- och tillväxtpakten. I undantagsfall kan kommissionen kräva en ny budget, om förslaget "riskerar den berörda medlemsstatens finansiella stabilitet eller äventyrar den ekonomiska och monetära unionens funktion".

Italien är EU:s fjärde största ekonomi, tillhör de sex länder som var med och grundade unionen på 1950-talet och har även tillhört eurozonen sedan grundandet 1999.

Sedan i juni styrs Italien av en regeringskoalition mellan Femstjärnerörelsen och Lega. Det förstnämnda var ursprungligen främst ett antikorruptions- och antietablissemangsparti som samlat missnöjesröstare från både höger och vänster bakom ett spretigt program kring allt från direktdemokrati och miljösatsningar till samhällslön och minskad invandring. Det sistnämnda var från början ett rent separatistparti i Norditalien med stark främlingsfientlig prägel. Båda partierna är EU-skeptiska, även om dess ledare uttalat sin avsikt att stanna inom EU och euron och arbeta för en förändring, snarare än att kräva ett utträde.

ANNONS