Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sparformen investeringssparkonto (ISK) har delvis förenklat aktiesparandet men kan ha kostat staten 42 miljarder i skattebortfall. Arkivbild.

ISK har gett ett skattebortfall på 42 miljarder

Sparformen investeringssparkonto (ISK) har delvis förenklat aktiesparandet men kan ha kostat staten 42 miljarder kronor i skattebortfall enligt en granskning som Riksrevisionen genomfört.

"De stora summorna förklaras av aktiemarknadens starka utveckling. Om aktiemarknaden hade utvecklats svagare skulle resultaten sett annorlunda ut", säger riksrevisor Ingvar Mattson i ett pressmeddelande.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att detta nu motiverar den skattehöjning på 0,25 procentenheter som adderades på ISK-konton vid årsskiftet.

- Detta ger stöd till den höjda skatten och jag hoppas att de som varit kritiska mot detta nu får en tankeställare, säger hon till TT.

Infördes 2012

Sparformen infördes 2012 med avsikt att förenkla för privatpersoner när det gäller sparande i aktier och fonder och i dag har nästan 2,2 miljoner personer ett ISK-konto. Riksrevisionen konstaterar dock att vissa delar har blivit krångligare, exempelvis en del nyemissioner och när företag delar ut aktier i ett dotterbolag. Dessutom finns nu två parallella system för beskattning av direktägda finansiella instrument.

"Införandet av ISK har lett till ett mer komplext skattesystem. Man ska inte underskatta de svårigheter som det kan innebära för enskilda sparare", säger riksrevisor Ingvar Mattson.

I sitt utlåtande rekommenderar nu Riksrevisionen att regeringen ska se över vilka möjligheter det finns att förenkla aktiesparandet i ISK gällande nyemission och börsintroduktion samt vid innehav av aktier i dotterbolag som delas ut.

Gjort det enklare

Dessutom bör man också kontinuerligt återkoppla till riksdagen om de skattemässiga effekterna av ISK.

Magdalena Andersson igen:

- ISK-konto har ändå gjort det väldigt mycket enklare att köpa och sälja aktier för vanliga småsparare och gjort beskattningen enklare, säger hon.