Vd och styrelseordföranden i Investor, Johan Forssell och Jacob Wallenberg. Arkivbild.
Vd och styrelseordföranden i Investor, Johan Forssell och Jacob Wallenberg. Arkivbild.

Investor jagar onoterade bolag

Starkt kassaflöde har tryckt ned belåningsgraden för Wallenbergsfärens maktbolag Investor. Så medan kärninnehavet Ericsson blöder jagar Investors vd Johan Forssell nya onoterade investeringar.

ANNONS
|

För ett år sedan låg belåningsgraden på 5,3 procent. Men med hjälp av starka kassaflöden från Investors bolag och frånvaron av större förvärv har den nu sjunkit till lite drygt 3 procent.

- Vi är redo att investera om vi hittar bra möjligheter, säger Johan Forssell till TT.

Betalar mer för bra bolag

När det gäller onoterade innehav, som hanteras av Patricia Industries, är siktet inställt på vad Forssell beskriver som "bra bolag, med starka positioner i sektorer som vi förstår".

ANNONS

- De ska ha god lönsamhet, bra kassaflöden och vi är helt enkelt villiga att betala lite mer för att hitta bra bolag. Men vi kan naturligtvis inte betala mer än vad vi tycker bolagen är värda, så vi kommer också att vara disciplinerade.

Geografiskt pågår jakten i första hand i Norden och USA.

När det gäller börsnoterade innehav är strategin att, när det ser strategiskt rätt ut, öka innehavet i de bolag där Investor redan är ägare.

Under tredje kvartalet köpte Investor aktier för 1,2 miljarder kronor i Ericsson. Forssell vill inte spekulera i om det ovanpå det ökade innehavet kan bli aktuellt att skjuta till kapital till Ericsson i en nyemission, om det skulle krävas för att dra bolaget ur krisen. Han vill inte heller diskutera om det kan bli aktuellt att öka Ericsson-innehavet ytterligare.

- Men vi är en aktiv och långsiktig ägare i våra bolag. Och vi stöttar gärna våra bolag om vi tycker det är värdeskapande, säger han och pekar på att Investor efter finanskrisen sköt till kapital såväl till storbanken SEB som till Husqvarna.

ANNONS

Ambitiös och duktig

Förslaget om att med en extra stämma öppna ett snabbspår till Ericsson-styrelsen för Ronnie Leten, den före detta Atlas Copco-chefen som nominerats till Ericsson-ordförande, avfärdar Forssell.

- Skulle man ha en extra stämma är det klart att det tar en viss tid innan den sker, så frågan är hur mycket man vinner på det, säger han.

Han tillägger att Ronnie Leten är ambitiös och duktig och säkert redan har börjat sätta sig in i verksamheten.

Någon kritik mot takten i krishanteringen i Ericsson, som sedan hösten 2016 drivs av den före detta Investorchefen Börje Ekholm, vill Forsell inte ge uttryck för.

- Han har tillsammans med styrelsen tagit fram en strategi, som vi står bakom.

TT

Fakta: Ericsson och ABB tynger mest

Wallenbergsfärens maktbolag Investor redovisar ett substansvärde på 335,6 miljarder kronor vid utgången av tredje kvartalet. Det motsvarar 439 kronor per aktie och en ökning med 1 procent under kvartalet.

Bland de noterade kärninvesteringarna är det i första hand Ericsson och ABB som tynger. Innehavet i Ericsson, 6,6 procent av aktierna, drog ned substansvärdet med 2,7 miljarder kronor. ABB sänkte samtidigt substansvärdet med 1,8 miljarder.

Mest uppåt drar industriklenoden Atlas Copco, som lyfte substansvärdet med 4,3 miljarder kronor. Andra starka noterade innehav var SEB och Wärtsilä, upp med 2,5 respektive 2,7 miljarder kronor i substansvärde.

Ericsson väntas under tredje kvartalet göra en förlust före skatt på 3,5 miljarder kronor, enligt en Reutersenkät.

Källor: Investor, Reuters

ANNONS