– Utan mamma hade jag aldrig vågat, deklarerar Sara Arvidsson, som tillsammans med mamma Birgitta äger Girl Next Door. Vi är lite som Slösa och Spara, själv vill jag göra inköp medan mamma är mera återhållsam.
– Utan mamma hade jag aldrig vågat, deklarerar Sara Arvidsson, som tillsammans med mamma Birgitta äger Girl Next Door. Vi är lite som Slösa och Spara, själv vill jag göra inköp medan mamma är mera återhållsam.

Inte utan min mamma...

På bästa läge längs Storgatan i Falkenberg ligger butiken Girl Next Door. Den vänder sig till kvinnor som delar intresse för design och kvalité med Sara Arvidsson som driver butiken ihop med mamma Birgitta. Sara var bara 21 år när hon blev företagare. – Men jag hade inte vågat utan min mamma, säger hon.

ANNONS
|

Sara är koncentrerad på att hjälpa en kund när vi hälsar på. Att sälja omtyckta varumärken kunde vara gott nog, men hon är också mån om att ge kunderna ett varmt mottagande och personlig service.

– Det är det viktigaste för mig, säger hon när hon är klar med kunden och pausar för en pratstund på en parkbänk utanför i solen.

I år firar Sara femårsjubileum som företagare.

– Nu ser jag hur naiv jag var då i början.

Sara var ingen plugghäst i skolan. Däremot tyckte hon om att arbeta och följde gärna med till mammas dåvarande jobb på sommarloven. Efter gymnasiet fick Sara jobb som säljare i butiken Boys 2 Men i Falkenberg. Det passade jättebra med hennes brinnande intresse för kläder och design.

ANNONS

En morgon berättade hennes chef om sina planer på att sälja butiken Girl Next Door som han var ägare till.

– Jag blev helt till mig och ringde mamma på lunchen och sa att nu vet jag vad hon och jag ska göra. Vi ska köpa butiken.

Birgitta ansluter sig till oss på parkbänken. Hon småler vid tanken på vilka planer hon hade för egen del då

– Min tanke var att trappa ner lite. Men jag känner Sara som en seriös, noggrann och driftig person med stort intresse för mode och design. Det här var ju verkligen något för henne.

Sagt och gjort och plötsligt var mor och dotter butiksägare. Sara skulle ta hand om inköp och försäljning medan Birgitta såg sin roll som den som ”höll lite ordning” på bokföringen.

Sara fullkomligt kastade sig ut i en helt ny värld med ansvar för ett företag.

– I början var det katastrof. Jag visste ju ingenting om inköp eller om hur tuff branschen var. Men jag svävade som på moln.

Verkligheten kom ifatt och Sara ägnade sig åt butiken alla vakna timmar om dygnet. Så småningom fick hon rutin på att resa på mässor i Europa för inköp och exponera kläder i butiken.

ANNONS

– Jag lärde efter hand känna kunderna och vad de efterfrågade. Nu har vi en mix av märkeskläder till en bred målgrupp.

Sara är också flitig på sociala medier med bloggar om mode och design och har en webbshop.

Den bästa rådgivaren har hon i sin affärspartner Birgitta. Skämtsamt liknar hon dem vid Slösa och Spara.

– Jag vill göra inköp medan mamma är återhållsam, men hon förklarar så att jag förstår. Jag är den kreativa och estetiska medan mamma sköter det administrativa och annat bakom kulisserna.

Birgitta jobbar heltid som redovisningskonsult så för henne är butiken ett arbete vid sidan om. Arbetet blir allt roligare.

– Numera är jag till och med säljare i butiken på lördagarna. Det är fantastiskt kul, säger hon.

Arbetsdagarna är långa för Sara, men butiken ligger i hennes eget stora intresse.

– Nu har jag vuxit till mig, är inte naiv längre och tar tid på mig inför beslut. Vissa dagar är jobbiga eftersom jag alltid har det yttersta ansvaret och ibland blir sömnen lidande. Men jag älskar min butik och är mestadels glad.

Omsättningen har ökat i jämn takt under årens lopp och är i det närmaste fördubblad. Snart åker Sara till Milano för att köpa in kläder för våren och sommaren 2014.

ANNONS

– Kläderna kommer att vara lugnare i färgerna, tipsar hon om.

Sara är en Falkenbergsbo sedan födseln och kan inte tänka sig att bo någon annanstans. Hon tycker om att resa, hälsa på kompisar och besöka mässor.

– Men jag är alltid glad när jag är på väg hem till Falkenberg.

Ålder: 26 år

Familj: Mamma Birgitta, pappa Jan och storebror Johan

Bor: Lägenhet på Storgatan i Falkenberg

Gör: Delägare i modebutiken Girl Next Door

Intressen: Mode, bjuda kompisar på mat hemma, gå på restaurang, träning och hälsa

Drömmer om: Att designa kläder

Favoritplagg: En långkofta i linne av märket Isabel Benenato. ”Den gör jag mig aldrig av med”

Ägare: Sara och Birgitta Arvidsson

Grundat: Övertog rörelsen 2008

Verksamhet: Modebutik i Falkenberg

Antal anställda: En person

Omsättning: 5,7 miljoner 2012

ANNONS