Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Li Shufu på besök i en taxifabrik i England. Arkivbild.

Inga fler köp av Geelys ägare för stunden

Geelys ägare Li Shufu har inga planer på att köpa in sig i fler biltillverkare efter köpet av nära tio procent av aktierna i Mercedestillverkaren Daimler, säger han i en intervju med tyska Bild am Sonntag.

- Just nu har vi inga planer på ytterligare köp. Vi kommer nu att koncentrera oss på utvecklingen av befintliga innehav. Det finns många idéer och mycket att göra, säger han.

Kinesiska Geely är sedan 2010 helägare av svenska personbilstillverkaren Volvo Cars. Geely är majoritetsägare i det klassiska sportbilsmärket Lotus samt äger stora andelar i den malaysiska biltillverkaren Proton och i bolaget Terrafugia som fokuserar på flygande bilar. Li Shufu äger också LEVC, som tillverkar Londons ikoniska svarta taxibilar.

Geely har också köpt en stor aktiepost i lastbilsjätten AB Volvo.

Köpet av nästan tio procent av aktierna i tyska fordonsjätten Daimler överraskade marknaden och reste åter farhågor i Tyskland om att landets högt värderade industri faller i kinesiska händer.

När Bild am Sonntag frågar hur han finansierade köpet säger Li Shufu att några av pengarna var hans egna och en del finansierades av utländska banker, utan att ge detaljer. Han säger att inga medel kom från den kinesiska staten och att han inte sökte Kinas godkännande innan han köpte den stora andelen.

- Vi har aldrig frågat den kinesiska regeringen för dess godkännande av någon investering i förväg. Detsamma gäller för vår andel i Daimler, säger han.