En tekniker arbetar på ett SAS-flygplan som står parkerat på Kastrups flygplats på måndagskvällen, efter att pilotstrejken inletts.
En tekniker arbetar på ett SAS-flygplan som står parkerat på Kastrups flygplats på måndagskvällen, efter att pilotstrejken inletts. Bild: Johan Nilsson/TT

Inga förhandlingar i sikte – strejken kan växa

SAS-piloternas strejk kan få ringar på vattnet. 200 danska flygmekaniker, organiserade via Dansk Metal, planerar att gå ut i sympatistrejk vid midnatt. Nya förhandlingar parterna emellan är i nuläget inte aktuellt.

ANNONS

Under måndagen stod det klart att de skandinaviska SAS-piloterna skulle gå ut i strejk. Redan då ställdes 173 flygavgångar in, enligt CNBC.

Medlarna har under konfliktens gång kontakt med parterna och så snart de bedömer att det finns någon möjlighet till att föra en vettig dialog så kallas parterna samman igen, enligt en av de utsedda medlarna Jan Sjölin.

Någon sådan ingång verkar inte finnas i nuläget när inga nya förhandlingar har planerats in i närtid.

– Vi har ingen träff utsatt just nu, säger Jan Sjölin till TT.

Sympatistrejk närmar sig

Samtidigt kan strejkens omfattning växa ytterligare när hundratals danska flygmekaniker planerar att gå ut i sympatistrejk med SAS-piloterna natten mot torsdag. Flygplanen måste servas var tredje dygn, skriver DR.

ANNONS

Enligt SAS kommer detta däremot inte få större konsekvenser initialt när det rör ett av dotterbolagen SAS Connect, som har fler underhållsstationer.

– Vi kommer att använda oss av dessa för att få det underhåll som behövs, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, som i övrigt inte vill kommentera de danska flygmekanikernas beslut att gå ut i strejk.

Sympatistrejken kan däremot få konsekvenser senare för SAS Scandinavia, den delen av bolaget som nu påverkas av strejken.

– Den dagen som strejken tar slut kommer de flygplanen inte ha fått det nödvändiga och kontinuerliga underhåll som krävs vilket kommer att fördröja uppstarten, så det är olyckligt av den anledningen, säger Karin Nyman.

Dialog pågår

Enligt SAS pågår det en dialog med pilotfacket men inga förhandlingar har upptagits sedan strejken bröt ut.

– Vi uppmanar verkligen pilotföreningen att komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi är på plats så fort de vill förhandla igen, säger Karin Nyman.

30 000 resenärer drabbas dagligen av strejken. Sedan i måndags har flygbolaget varit under stor press när många förtvivlade resenärer med inställda flyg hör av sig.

SAS: Tar hårt på medarbetare

Enligt Karin Nyman finns en stor frustration inom SAS just nu.

– Vi gör vårt allra bästa för att försöka boka om resorna men det är oerhört svårt. Kunderna påverkas och det tar hårt på medarbetare i bolaget. Många jobbar mer eller mindre dygnet runt för att hjälpa kunderna i den här svåra situationen.

ANNONS

Svensk pilotförening välkomnar samtidigt Dansk Metals besked om att gå ut i sympatistrejk.

"Svensk pilotförening är mycket glada och tacksamma för stödet från Dansk Metal", skriver Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk pilotförening i en kommentar till TT. Pilotfacket vill inte kommentera den pågående dialogen med SAS.

TT söker Dansk Metal.

Fakta: Därför strejkar SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk.

ANNONS