Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksbankschef Stefan Ingves kan ligga kvar med fingret på ränteknappen. Arkivbild.

Inflation talar för räntehöjning

Inflationen föll visserligen en aning men ligger ändå kvar på en nivå som lär göra att Riksbanken trycker på ränteknappen i december eller februari.

Inflationstakten enligt måttet KPIF – där effekterna av ändrade bolåneräntor är borträknade – låg i oktober på 2,4 procent, jämfört med 2,5 procent i september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

- Det var lägre än väntat och också lägre än Riksbankens prognos. Men sedan ska vi komma ihåg att den totala inflationen ändå ligger över målet, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

"Lite mera osäkert"

Riksbankens inflationsmål ligger på två procent och bankens ledamöter har varit tydliga under hösten att styrräntan kommer att höjas i vinter med 0,25 procentenheter om inte inflationen av någon anledning skulle dyka oväntat mycket.

Dagens siffra ger därför fortsatt stöd för en snar räntehöjning – även om prisökningarna var något lägre än vad ekonomerna hade räknat med.

- Riksbanken har inte själva specificerat om de kommer att höja i december eller februari. Vi tror fortfarande att det kommer att ske i december, även om det här fallet gör det lite mera osäkert, säger Isaksson.

Nordeas ekonomer tror att Riksbanken sedan kommer att avvakta med en nästa räntehöjning till december 2019, och det på grund av flera frågetecken kring inflationens beståndsdelar.

Många frågetecken

Den totala inflationstakten enligt måttet KPI uppgick i oktober till 2,3 procent, oförändrat jämfört med månaden före. Men en procentenhet kan förklaras av höjda energipriser medan den underliggande inflationen som påverkas av den allmänna kostnadsutvecklingen blev två tiondelar lägre än vad Riksbanken hade väntat sig.

- De senaste dagarna har oljepriserna också fallit tillbaka rejält, något som kan påverka nästa månads siffror.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Kronan försvagades med runt fem öre mot både euron och dollarn.