Från vänster: Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, under en pressträff där facken inom industrin presenterar gemensamt lönekrav inför 2023 års avtalsrörelse.
Från vänster: Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Martin Linder, förbundsordförande Unionen, Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall och Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS, under en pressträff där facken inom industrin presenterar gemensamt lönekrav inför 2023 års avtalsrörelse. Bild: Claudio Bresciani/TT

Industrin begär 4,4 procent: "Oacceptabelt"

Facken inom industrin begär historiskt höga 4,4 procent i löneökningar nästa år. Ett nästan enigt LO står bakom kravet.
Men från arbetsgivarsidan är det ett bestämt nej.
– De här kraven ser vi som oacceptabelt höga, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna till TT.

ANNONS
|

– Vi ser att sammantaget finns det goda skäl till att växla upp löneökningstakten, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, på en pressträff.

Men det är viktigt att löneökningstakten inte driver på inflationen ytterligare, lägger hon till.

I övrigt lägger industrifacken fram krav på ytterligare avsättningar till deltids- och flexpension, en avtalsperiod på ett år och en lägstalöne-satsning med 1 600 kronor.

– Med tanke på hur det ser ut nu är det viktigt att värna dem med de lägsta lönerna, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

LO backar upp

13 av 14 LO-förbund ställer sig bakom kravet på 4,4 procent. Men Transport är inte med. LO-styrelsen har också antagit en låglönesatsning som innebär ett löneutrymme på 1 192 kronor för de som tjänar under 27 100 kronor.

ANNONS

Det beslutade LO:s styrelse idag med en klar majoritet, står det i ett pressmeddelande.

Seko har varit ett av LO-förbunden som varit tveksamma till LO-samordningen, beroende på hur höga lönekrav som skulle ställas, men ställer sig nu bakom kraven.

"Vi hade gärna sett att vi landat i högre krav denna gång och vi har gjort vad vi har kunnat för att pressa upp nivåerna, men jag står bakom beslutet i LO-styrelsen", skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i ett sms till TT.

Industriarbetsgivarna: Oacceptabelt

Kravet på 4,4 procent är det högsta som industrifacken ställt sedan de började förhandla fram ett industriavtal för 25 år sedan.

Att facken lägger fram ett löneökningskrav på denna nivå är anmärkningsvärt, anser Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

– Sådana här höga krav kommer inte att stärka industrins konkurrenskraft, och jag kan inte heller se grunden för dem när vi nu går in i en lågkonjunktur. Det här kommer att skapa risker för industrijobben och sysselsättningen.

TT: Men facken menar att den svenska industrin står sig stark och att det därför finns utrymme för sådana löneökningar.

– De baserar allting på att vi har haft en svag valuta, vinsterna hänger ihop med en svag valuta. Vi vill inte basera löneavtal på svaga valutor, säger Per Hidesten.

ANNONS

– De här kraven ser vi som oacceptabelt höga, fortsätter han.

Kommer inte elda på inflationen

Trots att industrifacken nu ökar på löneökningstakten är risken däremot låg för att det kommer att spä på inflationen, anser Marie Nilsson.

– Vår bedömning bygger på att den här nivån ska vi klara av utan att det spär på inflationen. Vi har inte lönedriven inflation i Sverige, vi hade det på 80-talet och vi vill inte tillbaka dit.

Men reallöneökningar, det är något som medlemmarna får tänka mer långsiktigt kring, enligt Marie Nilsson.

– Vi litar på att Riksbanken har som fokus att trycka ned inflationen. Skulle vi ta ut löneökningar i nivå med inflationen skulle det bara leda till en högre inflation, högre räntehöjningar och det skulle inte gynna våra medlemmar.

I konstellationen Facken inom industrin ingår LO-förbunden IF Metall, Livs, och GS (skogs- och träfacket) samt tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Rättad version: LO var inte helt enigt, 13 av 14 förbund ställer sig bakom lönekraven.

ANNONS