Många riskerar att inte få tillbaka sin skatteåterbäring. Arkivbild.
Många riskerar att inte få tillbaka sin skatteåterbäring. Arkivbild.

Hundratusentals kan missa skatteåterbäring

Nästan en miljon svenskar har inte anmält sitt bankkonto till Skatteverket – och 280 000 personer ska få pengar utbetalda.

ANNONS
|

I år har Skatteverket slutat att betala ut återbäringen via utbetalningskort till personer som inte har angett något bankkonto. Trots påpekanden om att anmäla uppgifterna saknas fortfarande hundratusentals konton.

- Man tänker vanligtvis inte på detta förrän man själv har anledning att anmäla det. Alla som saknar konto ska inte ha pengar tillbaka i år, men ganska många. En del kommer nog bli snopna när de inte få sin utbetalning som de är vana vid, säger Johan Schauman på Skatteverket.

ANNONS

Många unga människor

I början av juli gick Skatteverket ut med upplysningen om att drygt 900000 konton saknades, men effekten blev liten.

Många som inte har ett angett konto är födda 1990 och senare och deklarerar för första gången. Det rör sig om cirka 80000 personer.

Utbetalningen sker först i början av augusti, men för den som vill anmäla bankuppgifterna manuellt är det bråttom.

- Det är väldigt lätt att anmäla via e-tjänsten och går snabbt. Men om man vill man anmäla via papper kan det ta upp till tre veckor, så man måste agera nu i dagarna. Då kan man gå in på ett av våra servicekontor eller ladda ned blanketten från hemsidan, säger Johan Schauman.

Viktiga tusenlappar

Om överskottet inte kan betalas ut automatiskt kommer pengarna inte att försvinna. Däremot måste personen själv kontakta Skatteverket för att få återbäringen, vilket kan ta tid.

- Vi vet att för många människor kan några tusenlappar vara riktigt mycket pengar nu i slutet av sommaren. Då kan de extra dagarna innan pengarna är på plats vara väldigt frustrerande, Johan Schauman.

ANNONS
TT

Fakta: Anmäl bankkonto

Den som inte anmält ett bankkonto får inte återbäringen automatiskt utbetalad.

Enklast är att anmäla konto genom att logga in med e-legitimation på skatteverket.se eller genom att anmäla utan inloggning på bankgirot.se

Den som anmäler konto digitalt behöver göra det senast den 30 juli för att få återbäringen i augusti automatiskt utbetald.

Den största gruppen, cirka 80000 personer, som inte har anmält konto och har pengar att få tillbaka är födda år 1990 eller senare.

Källa: Skatteverket

ANNONS