Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huaweis styrelseordförande Guo Ping på bolagets presskonferens i Shenzhen, Kina.

Huawei stämmer amerikanska staten

Kinesiska Huawei stämmer USA för att landet hindrat bland andra amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten. Samtidigt anklagar bolaget USA för dataintrång.

Stämningsansökan lämnades in till en domstol i Texas på torsdagen. Telekombolaget bestrider en sektion i amerikansk försvarslagstiftning, National Defense Authorization Act (NNAD), som förbjuder amerikanska myndigheter att köpa varor eller tjänster av Huawei. USA antog lagen i fjol med hänvisning till risken för kinesiskt spionage. Enligt kinesisk lag måste företag samarbeta med landets underrättelsetjänst men Huaweis grundare har sagt att man aldrig kommer att dela information med staten.

- Den amerikanska kongressen har vid ett flertal tillfällen misslyckats med att presentera bevis som stödjer restriktionerna mot Huaweis produkter, säger Guo Ping, Huaweis styrelseordförande, under en presskonferens på torsdagen.

Anklagar USA för att hacka servrar

Huawei anklagar också USA för att ha hackat bolagets servrar och tagit del av e-post. Några fler detaljer kring anklagelserna gav inte Guo Ping under presskonferensen. Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, har nyligen riktat en stämningsansökan mot Kanada efter att hon frihetsberövats, kroppsvisiterats och förhörts när hon greps i Vancouver den 1 december förra året. Något som enligt Wanzhou innebar en kränkning av hennes konstitutionella rättigheter. Gripandet skedde på begäran av USA.

"Drabbar konsumenter"

Huawei är en av världens största producenter av telekomutrustning och har som mål att vara en frontfigur i utbyggnaden av 5G-nätet. Det amerikanska förbudet drabbar i slutändan konsumenterna, hävdade Guo Ping under presskonferensen.

- Det hindrar Huawei från att konkurrera på lika villkor. Vi ser fram emot domstolens beslut och tror att det kommer att främja både Huawei och det amerikanska folket.

Amerikanska myndigheter har pressat flera länder att säga nej till Huaweis 5G-teknik. Australien och Nya Zeeland har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

"Kämpar i motvind"

Enligt jurister så finns dock en stor risk att stämningen avslås eftersom amerikanska domstolar brukar vara ovilliga att gå emot beslut som rör landets säkerhet som fattats av andra statliga myndigheter.

- De kommer att kämpa i motvind eftersom den amerikanska kongressen har stora befogenheter när det kommer till att värna rikets säkerhet, säger Franklin Turner, jurist på McCarter and English, till Reuters.