Jacky Zhao Nordisk konsumentchef på Huawei, summerar det senaste halvåret vid pressträff på Bank Hotell i Stockholm.
Jacky Zhao Nordisk konsumentchef på Huawei, summerar det senaste halvåret vid pressträff på Bank Hotell i Stockholm.

Huawei siktar högt trots motgångarna

En intensiv kampanj från USA:s håll med syfte att stänga ute teknikbolaget har överskuggat det senaste halvåret för Huawei. Men i Sverige går telefonförsäljningen bra, enligt det kinesiska bolaget.

ANNONS
|

- Mitt huvudbudskap till den svenska marknaden i dag är att Huawei är redo att leverera den bästa användarupplevelsen under lång tid framöver, säger företagets nordiska konsumentchef Jacky Zhao vid en pressträff i Stockholm.

Ingen har kunnat undgå den senaste tidens turbulens kring Huawei. Under pressträffen vill bolaget försäkra användare om produkternas framtida funktion.

Enligt Jacky Zhao uppgick Huaweigruppens globala intäkter i fjol till 106 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 1000 miljarder kronor.

ANNONS

I Sverige beskrivs lanseringen av mobiltelefonen P30 Pro som en succé och bolaget fördubblade sin svenska marknadsandel under tiden april 2018-april 2019. Enligt Huawei ligger den nu på 16 procent.

Rykten skapar problem

Bolaget upprepar även löftet om att snart lansera en 5G-router i Norden.

- Vi vill bli den marknadsledande aktören med ett fullständigt sortiment i Sverige, säger Jacky Zhao.

Jacky Zhao medger dock att det finns utmaningar på vägen och nämner rykten som florerar kring produkternas framtida funktion som ett problem för företaget.

USA:s regering har länge anklagat Huawei för att vara en del av den kinesiska statens underrättelsetjänst och för att ha stulit patenterad amerikansk teknik. Bolaget har därför svartlistats av USA, vilket fått flera amerikanska teknikbolag, däribland Google, att avbryta sitt samarbete med företaget.

Berör kommande modeller

Detta innebär i sin tur att Huawei i framtiden kan tvingas förlita sig på något annat operativsystem än Googles populära Android.

Jacky Zhao understryker att inga befintliga telefonmodeller kommer att påverkas av detta.

- Android kommer att fungera som vanligt på alla befintliga modeller som finns på marknaden och de kommer att få alla uppdateringar.

ANNONS

Nyligen meddelade Huawei att bolaget skjuter fram målet om att passera konkurrenten Samsung och bli världens största mobiltelefontillverkare.

TT

Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheternas räkning.

Flera länder har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december när bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada misstänkt för brott mot sanktionerna mot Iran.

I mars stämde Huawei USA bland annat för att ha hindrat amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten.

Den 15 maj utlyste Trump ett nationellt nödläge som hindrar amerikanska företag från att använda informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk. Beslutet riktar sig främst mot Huawei.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (motsvarande 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

ANNONS