Den kinesiska teknikjätten Huawei räknar med ett rejält tapp. På bilden Honor 20. Arkivbild.
Den kinesiska teknikjätten Huawei räknar med ett rejält tapp. På bilden Honor 20. Arkivbild.

Huawei förbereder sig för jätteras

Huawei befarar ett jätteras när det gäller den internationella försäljningen av mobiltelefoner, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
|

Nyhetsbolagets källor uppger att den kinesiska teknikjätten räknar med ett tapp på 40–60 procent, eller lika många miljoner exemplar, efter att USA svartlistat bolaget.

Stormodellen Honor 20 börjar säljas i Europa den 21 juni, men Huawei uppges vara beredd att dra ner på leveranserna om försäljningen blir lika dålig som befarat. Honor 20 är utrustat med Googles Android 9-operativsystem. Men USA:s svartlistning innebär att uppdateringar till systemet uteblir, vilket drabbar flera viktiga appar.

"Huawei kommer att förlora tillgång till Play Store och nyckel-Googleappar som Youtube och Gmail", skrev analytikern Tom Kang i en rapport när det blev känt.

ANNONS

Det är framför allt den västerländska marknaden och den japanska där det väntas få en stor påverkan på användarbasen.

Enligt Bloomberg blickar Huawei mer mot inrikesmarknaden, och försöker att komma runt svartlistningen genom att börja interntillverka hård- och mjukvara. Bolaget har avböjt att kommentera uppgifterna.

TT

Fakta: Huawei svartlistat

USA:s handelsdepartement har svartlistat Huawei Technologies, vilket innebär att det kinesiska bolaget inte får köpa teknik och utrustning från amerikanska bolag utan explicit tillstånd från USA:s regering. Detta beslut har fattats oberoende av NDAA-lagens förbud mot federala kontrakt med bolag som gör affärer med Huawei.

USA:s president Donald Trump har dessutom utfärdat ett dekret som förbjuder amerikanska bolag från att använda telekomutrustning från bolag som kan utgöra en risk mot rikets säkerhet.

Källa: Reuters

ANNONS