Hanna bor och utvecklas i Getinge

Hanna Ekman jobbar på Getinge Sterilization AB i Getinge.

ANNONS
|

När hon började för två och ett halvt år sedan visste hon att företaget gör autoklaver och att arbetsplatsen var trevlig enligt sambon Andreas som är svetsare. Men det var det enda.

– Nu förstår jag hur globalt företaget är. Jag ser det på autoklavernas adresslappar. Vi levererar över hela världen.

Hanna arbetar i den stora produktionslokalen där merparten av koncernens autoklaver tillverkas. Autoklaver används inom sjukvård och tandvård för sterilisering av instrument och andra produkter.

Hon håller till vid det som kallas linan. Autoklaver i olika storlekar går från den ena stationen till den andra. Hanna arbetar på elstation 6-9 i slutet av linan. Autoklaverna är färdigbyggda så när som på monteringen av elektriciteten. Det är hennes jobb. Hon sätter dit elskåp, sorterar kablar och ansluter dem till sina respektive uttag. Därefter går autoklaverna vidare för testkörning innan de är klara för transport till beställare någonstans i världen.

ANNONS

Arbetslaget består av Hanna och fem arbetskamrater.

– Här jobbar övervägande män fastän arbetet inte är särskilt manligt. Vi är två kvinnor i mitt arbetslag. Jag trodde att det skulle bli rätt ensamt med så få kvinnor, men det går jättebra.

Arbetslaget hjälps åt om det krånglar, småpratar och ger varandra vänskapliga gliringar.

I produktionen märks inget av att hon har arbetskamrater över i princip hela jorden.

– Det enda som märks är att order kommer från utlandet och att kunder på besök i produktionen talar andra språk.

Hanna tycker att hon och sambon har det bra som bor och arbetar i Getinge. De jobbar heltid och hjälps åt att lämna och hämta barnen på skola och förskola. Dagarna för barnen blir inte för långa eftersom företaget tillämpar flextid på morgnar och eftermiddagar.

– Vi är omkring 2 000 som bor här och har butik, vårdcentral, apotek, bensinmack, förskola och skola. Sådant som man behöver. Det sparar tid att slippa pendla till jobbet.

Att samhället lever och frodas är till övervägande del tack vare en så stor arbetsgivare som Getinge AB.

– Företaget betyder väldigt mycket för att orten hålls levande.

Än så länge är Hanna nöjd med att vara elmontör och anpassa jobbet till att vara trebarnsmamma. Men så småningom kanske hon blir nyfiken på nya arbetsuppgifter.

ANNONS

– Företaget vill att vi ska utvecklas. Har jag en idé om att prova på något annat sätts inga käppar i hjulet. Men jag vill helst vara kvar i Getinge där barnen har sin trygghet.

Bild: Ann Katrin Norling

Ålder: 34 år

Familj: Sambon Andreas Fält, svetsare på Getinge AB, barnen Tilde 8, Elin 5 och Elias, 4

Bor: Villa i Getinge

Gör: Elmontör på Getinge

Intressen: Trädgården om det blir någon tid över, gymnastikledare i Nissaflickorna

ANNONS