Stockholmsbörsen föll på måndagen efter tidigare ras på de asiatiska börserna. Bildmontage.
Stockholmsbörsen föll på måndagen efter tidigare ras på de asiatiska börserna. Bildmontage.

Handelsoro ledde till börsfall

Stockholmsbörsen sjönk på måndagen i likhet med ledande europeiska börser. Utvecklingen var densamma på de asiatiska börserna efter nyväckt oro om handelsrelationen mellan USA och Kina.

ANNONS
|

Det breda OMXS-indexet tappade som mest över 2 procent men stängde på minus 1,3 procent. Alla storbolag på OMXS30-listan – utom ett – föll i värde. Fordons- och industrisektorerna gick allra sämst.

Mätteknikkoncernen Hexagon föll hela 4,0 procent. Men också kullagerjätten SKF, lastbilstillverkaren Volvo och industrijätten Atlas Copco hörde till de stora förlorarna med nedgångar på mellan 2 och 3 procent.

Sandvik hämtade igen lite av sin nedgång efter att verkstadskoncernen meddelat att man överväger att knoppa av affärsområdet Sandviks Material Technology och notera det på börsen. Vid stängning hade aktien tappat 1,4 procent.

ANNONS

Säkerhetskoncernen Securitas rapporterade ett bättre resultat än väntat för första kvartalet, men marknaden var inte nöjd. Aktien gick ned 1,2 procent.

Gruvbolaget Boliden och industrikoncernen ABB handlades med utdelningen avskiljd och sjönk därför kraftigt. Undantaget på OMXS30, tobaksjätten Swedish Match, steg 0,4 procent.

Londonbörsen var stängd på grund av helgdag. DAX-index i Frankfurt gick ned 1,0 och CAC-index i Paris tappade 1,2 procent.

TT

ANNONS