'För mycket folk i butikerna och svårt att hålla avstånd', uppger skyddsombuden. Arkivbild.
"För mycket folk i butikerna och svårt att hålla avstånd", uppger skyddsombuden. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Handels larmar – för trångt i butikerna

Det finns stora brister i butikers åtgärder för att minska smittspridning, enligt en undersökning från Handelsanställdas förbund. "För mycket folk i butikerna och svårt att hålla avstånd", uppger skyddsombuden.

ANNONS

Få butiker har gjort något aktivt för att minska trängseln i butikerna, slår Handels fast efter att ha gjort en enkätundersökning som besvarats av drygt 900 skyddsombud.

Ombuden uppger genomgående att det är för mycket folk i butikerna och svårt att hålla avstånd.

Två tredjedelar av butikerna har gjort en bedömning av risken för att anställda eller kunder ska smittas av corona i butiken, fyra av tio ombud anser dock att riskbedömningen inte varit tillräcklig. Dessutom uppger bara en tredjedel att de brister som framkommit fullt ut har åtgärdats.

Trots att vikten av att hålla avstånd till andra människor kommunicerats länge och väl är det bara en tredjedel av butikerna som utsett ansvariga att övervaka eventuell trängsel.

ANNONS

Svensk Handel anser att man gör vad man kan, rapporterar Ekot.

– Det här är inte förhandlingsbart utan det här ska göras och anställda och skyddsombud ska involveras i det här arbetet. Och även om det sker i en klar majoritet av fallen så finns det såklart en förbättringspotential fram tills dess att alla gör det, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för branschföreningen, till Ekot.

ANNONS