Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En passagerare väntar på sin Ubercopter under ett försök med en luftburen transporttjänst i São Paulo förra året. Nu satsar Airbus på nytt i staden.

Högtflygande taxisatsning i São Paulo

Uber och liknande transporttjänster kan sägas falla platt jämfört med Voom – en bokstavligen högtflygande taxitjänst för São Paulos rika och stressade.

Brasiliens, och för den delen hela Amerikas, största stad var redan tidigare världens helikoptertätaste. Men då behövde man ofta beställa flera dygn i förväg och betala många tusenlappar. Voom, som lanseras av flygtillverkaren Airbus, utlovas fungera lika snabbt och lätt som markbundna tjänster. Med betoning på "lätt": taxan mäts i kilometer och i kilogram.

I affärsmannen Gustavo Boydes fall kostade en trekilometerstur 500 real (1 300 kronor). Inte billigt, men det besparade honom frustrerande tid i den ständigt igenkorkande gatutrafiken.

- Det handlar om två timmar jag nu kan använda till arbete, säger han.

Ett annat alternativ skulle ju vara att gå eller cykla, men i latinamerikanska städer med hög våldsstatistik och även hänsynslös biltrafik vågar sig många inte på det.

Och nästa stad i Vooms internationella satsning har liknande profil: Mexikos huvudstad Ciudad de México, även känd som Mexico City.

Men det återstår att se vilken lyftkraft som finns i initiativet. Airbus var även inblandat i Ubercopter, en liknande satsning på en helikoptertjänst i São Paulo, förra året. Men det stannade vid ett försök.