Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trumps twittrande pressar oljepriserna nedåt på fredagen. Arkivbild.

Höga oljepriser faller efter presidentinlägg

Oljepriserna faller från rekordhöga nivåer efter att USA:s president Donald Trump kritiserat OPEC på sociala medier.

Priserna för Brent- och WTI-oljan nådde de högsta nivåerna sedan 2014 tidigare i veckan, med 74,75 dollar per fat, respektive 69,56 dollar per fat.

Kritik på Twitter

Men på fredagen faller kurserna efter att USA:s president Donald Trump i en serie inlägg på Twitter kritiserat oljeorganisationen Opec. Han skriver bland annat:

"Ser ut som att Opec är i gång igen" samt

"Med rekordstora mängder olja i omlopp, däribland på fullastade fartyg till sjöss, är oljepriserna artificiellt väldigt höga! Inte bra och kommer inte accepteras!".

Trump får mothugg

Att oljepriserna skulle vara för höga håller dock inte Iraks oljeminister Jabar al-Luaibi med om och svarar på Trumps inlägg med att "Allt är nu bra och marknaderna håller på att stabilisera sig". Han får medhåll från Förenade Arabemiratens energiminister Suhail Mohamad al-Mazrouei.

Opec och dess medlemsländer har sedan 2017 hållit tillbaka produktionen av olja i världen, vilket har fått priserna att stiga till de högsta nivåerna på flera år.

Inbromsandet av oljetillgången planeras att pågå till i slutet av 2018, samtidigt som efterfrågan av råvaran är den högsta på närmare 8 år, enligt den amerikanska banken Goldman Sachs.

Förväntade sanktioner påverkar

Priserna på olja har inte bara fått en skjuts upp på grund av Opecs utbudshantering. Förväntningar på återintroducerade USA-sanktioner riktade mot medlemslandet Iran har också hjälpt oljekurserna att stiga.

Ett fat Brentolja kostar på fredagseftermiddagen 73,29 dollar medan WTI-oljan går för 67,95 dollar per fat.