Bild från Scanias fabrik i Oskarshamn. Arkivbild.
Bild från Scanias fabrik i Oskarshamn. Arkivbild.

Höga kostnader pressar Scaniavinst

Dubbla produktprogram, tusentals fler anställda och en valuta som rör sig åt fel håll. Lastbilsjätten Scania är inne i en tung investeringsperiod, men vinsten stiger ändå när orderingången rusar.

ANNONS
|

Scania är inne i en stor omställningsprocess med nytt produktprogram. Under tiden kör koncernen dubbelt, vilket är kostnadskrävande.

- Det gör att vi har 1200–1500 anställda extra inne i produktionen och logistiken, säger vd Henrik Henriksson.

På ett år har Scania ökat antalet anställda, med 2300 personer, enligt delårsrapporten. Merparten av ökningen gäller Södertälje och Oskarshamn. Henriksson tror att den nivån kan bestå framöver även när dubbleringen av produktionen klingar av i början av 2019.

ANNONS

Dessutom har Scania haft valutamotvind under kvartalet, vilket pressat vinsten och där tillväxten avtog under tredje kvartalet. Även marknadsandelen har sjunkit något.

- Det är inte oväntat, men det tynger resultatet, säger Henrik Henriksson som räknar med att kunna skörda frukterna av det nya produktprogrammet i början av 2019.

Men orderingången fortsätter vara stark, plus 26 procent under kvartalet. Och den trenden har hållit i sig även i oktober, enligt Henriksson.

Vinsten före skatt landade på 2507 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 2328 miljoner kronor motsvarande period 2016. Intäkterna uppgick till 27665 miljoner kronor, jämfört med 25099 miljoner kronor under tredje kvartalet i fjol.

TT

ANNONS