Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handelsbankens nytillträdda vd Carina Åkerström är bland de första att presentera rapport för årets första kvartal bland börsbjässarnas chefer.

Hög ribba för kurslyft i rapportsäsongen

Det krävs rejäla rapportrökare för att överraska positivt i rapportsäsongen efter årets starka börsutveckling hittills. Först ut bland börsens tungviktare blir inför påskhelgen Ericsson, Handelsbanken och Sandvik.

Stockholmsbörsen har sedan årsskiftet lyft gått upp drygt 16 procent. Draghjälp har kommit från bland annat lägre räntor och mjukare signaler från tongivande centralbanker.

Börslyftet har dragit upp det så kallade P/E-talet, där priset på börsens aktier relateras till vinsten per aktie som väntas under det kommande året, till cirka 18. Det är en av de högsta nivåerna i modern tid.

- Jag tycker inte att det är så dyrt så jag blir rädd för värderingarna. Men det är inte som det var vid årsskiftet, med låga värderingar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Ingen snäll marknad

Utvecklingen innebär dock att det kommer att krävas ganska starka rapporter för att det ska bli börslyft, i motsats till när boksluten för 2018 redovisades i januari–februari. Då var läget det omvända, med många positiva reaktioner på till synes ganska mediokra resultat.

- Så snäll kommer inte marknaden vara den här gången. Nu gäller det mer än normalt att du ska överträffa de liggande förväntningarna för att kunna få en positiv kursreaktion, säger Lundevall.

För OMXS30-index ligger P/E-talet samtidigt på cirka 15. Att värderingen där hamnar lägre än för hela börsen handlar om att storbankerna väger tyngre där. Och storbankernas värdering har fallit markant till följd av turbulensen kring misstänkt penningtvätt – ned till P/E-tal på 7–10 – bland annat med kursraset för Swedbanks A-aktie på drygt 25 procent sedan årsskiftet.

"Det känns tveksamt"

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tror att förväntningarna på börsen kommer att behöva justeras ned under året. Hon noterar hur prognossammanställningar visar att tre fjärdedelar av börsbolagen, 75 procent, väntas öka marginalen i år jämfört med året före. Detta trots en ganska bred global inbromsning i konjunkturen och en risk för lågkonjunktur 2020.

Ovanpå detta, nästa år, väntas 85 procent öka marginalen.

- Frågan är om det verkligen är realistiskt. Det känns tveksamt, säger hon.

- Jag tror att de där prognoserna kommer att behöva justeras, tillägger hon.

I fjol lyckades 49 procent av börsbolagen höja marginalerna.

Prognossammanställningar visar att börsbolagens vinster under kvartalet antas öka med cirka 9 procent jämfört med året före, enligt Aktiespararnas Analysguiden. Bland storbolagen ligger förväntningarna något lägre, kring 5 procent.

Antas kunna klå förväntningarna

Handelsbanken antas kunna klå förväntningarna, då förutsättningarna för räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – ser positiva ut, enligt Lundevall.

Maria Landeborn är mer skeptisk till bankaktier generellt, trots att de har pressats hårt. Hon räknar med låg tillväxtpotential, prispress på bolånemarknaden och att draghjälpen från högre ränteläge i princip uteblir.

När det gäller Ericsson tror Lundevall att kvartalsrapporten kommer att visa på en fortsatt utveckling i rätt riktning.

- Däremot tycker vi aktien redan är fullvärderad, säger han.

I verkstadssektorn, dit Sandvik hör, räknar Lundevall för motvind i de delar som är exponerade mot fordonsindustrin, som Sandvik Machining Solutions. Efterfrågan på gruvverktyg ser samtidigt stark ut.