Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Här visar Volvo upp sin nya kombi

Nya modellen är en lyxig kombi med utvecklade uppkopplingsmöjligheter - och är en bil man kan prenumerera på. På onsdagen visades den nya modellen upp för världspressen i Stockholm.

Håkan Samuelsson kom körande i den nya V60-modellen och parkerade den på en uppfart vid en villa i Täby.

Tanken var att visa att det är en familjebil.

– Kombiföraren är en viktig kund för vår verksamhet och har varit det i generationer, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Patrik Widerstrand, projektansvarig för V60 och kommande S60 beskriver:

– Tanken att den ska ersätta dagens V60 och V70 också – den växer hela 12 centimeter mot dagens V60. Och den har också vuxit 10 centimeter mellan hjulen.

Mer bagageutrymme

Bagageutrymmet har också vuxit markant mot tidigare V60 –100 liter mer eller ett totalt utrymme på 529 liter. Bäst i klassen, enligt Volvo. Designen känns igen från tidigare modeller i 90-serien och XC60 som V60 delar plattform med – SPA-plattformen.

– Målet för designen var att göra såväl interiören som exteriören så att bilen känns atletisk. Bilen vilar tydligt på hjulen, precis som en idrottare som är på väg att lämna startblocken. Det är en dynamisk design, där vi också satsat på att få mycket ljus in i kupén, säger designansvarige T Jon Mayer.

Priset börjar 317 000 kronor, vilket innebär att man även med vissa tillval kommer man att kunna komma under 7,5 prisbasbelopp som är intressant för tjänstebilsföraren.

Tillverkas i Torslanda

Bilen kommer att tillverkas i Torslanda och Gent, medan S60 kommer att tillverkas i USA och Kina.

V60 kommer att börja tillverkas inom några månader, och beställningarna tas emot nu.

En nyhet är också att kunderna kan få tillgång till V60 via Volvo Cars nya prenumerationstjänst Care by Volvo och kan betala en fast månadsavgift istället för att köpa bilen.

Volvo Cars har aviserat att alla nya bilar ska vara elektrifierade från och med 2019. Nya V60 har två olika bensinmotorbaserade plug in-hybriddrivlinor.

Volvos City Safety-system, med autobromsteknik som hjälper föraren att undvika kollisioner och upptäcker fotgängare, cyklister och stora djur, förstärks nu också med att Safe City aktiverar autobromsfunktion för att mildra en kollision med mötande trafik.

Utbyggt infotainmentsystem

Infotainmentsystemet gör att föraren hela tiden är uppkopplad och styrs via en surfplatteliknande pekskärm där man kan kombinera bilens olika funktioner, navigering, underhållnings-appar och uppkopplade tjänster. Systemet är helt kompatibelt med Apple Car Play, Android Auto och G4.

Sedan 2014 har Volvo Cars förnyat sitt modellprogram. Först ut var den stora suven XC90 som blev en succé hos kritiker och konsumenter. Sedan rullades hela det större modellprogrammet ut i 90-serien: här finns sedanmodellen S90 och kombin V90 som kom att ersätta bästsäljaren V70. V90 var rentav större än V70 – i varje fall i karossen.

Sedan har vi sett såväl storsäljande mellanklassuven XC60 och kompakta suven XC40 lanseras. Och nu är det alltså dags för det som är angelägenhet för Volvos svenska hemmamarknad (och förstås även för fler marknader) – mellanklasskombin V60.

I eftermiddag lanseras ännu en Volvomodell – kombin i mellanklassen, V60. . Bild: Jonas Ekströmer/TT
I eftermiddag lanseras ännu en Volvomodell – kombin i mellanklassen, V60. . Bild: Jonas Ekströmer/TT