Osäkerheten på världens börser förväntas att hålla i sig under början av det kommande året. Arkivbild.
Osäkerheten på världens börser förväntas att hålla i sig under början av det kommande året. Arkivbild.

Här är falluckorna inför börsåret 2019

Inledningen blir skakig, slutet har dock möjligheter till att bli gott. Så spår analytikerna det kommande börsåret.

ANNONS
|

Den som inför 2018 lade sina samlade besparingar på aktiemarknaden och svenska bolag har knappast haft någon god börsjul. I år har OMXS-index tappat cirka åtta procent, med några timmars handel kvar. Det innebär att 2018 går mot att bli det första börsåret sedan 2011 med negativ avkastning. År 2011 backade OMXS-index drygt 18 procent.

Främst det fjärde kvartalet har färgats av negativa rubriker om handelskonflikter och konjunktur samtidigt som räntorna framför allt i USA, har tickat uppåt.

- Tittar man på balansen mellan bra och dåliga nyheter så brukar det ligga ganska lika i vågskålarna men det har varit väldigt tydligt under främst andra halvåret att den negativa vågskålen runnit över. Den listan är väl två–tre gånger så lång och i min värld fylls det bara på, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreux och fortsätter:

ANNONS

- Helt plötsligt har det också börjat finnas investeringsalternativ, inte så tydligt i Europa och Sverige som i USA där räntorna har gått upp. Utan problem kan du få fem procents avkastning på en obligation med två års löptid om du tar lite risk och det är mycket aptitligt.

Rejält skakigt

För småsparare som nu sett sina placeringar minska under 2018 är naturligtvis den stora frågan hur man ska agera inför 2019? Såväl Martin Guri som Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, är inne på att inledningen på året kan bli rejält skakig.

- Man behöver fundera när man behöver pengarna och hur riskvillig man faktiskt är. Handlar det om pensionssparande och det är ett långtsiktigt sparande – då behöver sparare inte fundera så mycket. Är det däremot pengar för att använda i närtid och som ska användas till en bostadsinvestering, då tycker jag inte man ska in på börsen just nu, säger Maria Landeborn.

ANNONS

Båda lyfter två tunga faktorer till varför prognosen är en svag start på året:

- Jag tror att det kommer att börja väldigt dåligt, vi har två nyckelfaktorer, dels brexit-frågan som vi måste passera och förhoppningsvis innan slutet av mars vet hur det kommer att gå, dels handelskriget som vi också har besked kring inom ett par månader. Tills dess ser det väldigt stökigt ut, säger Martin Guri och fortsätter:

- Jag tror att alla världens börser kommer att börja svagt, däremot inte sagt att börsen slutar svagt just utifrån att ett år är väldigt långt. I år började det i dur och slutade i moll, nästa år kan vara tvärtom.

Kina kan bidra

Maria Landeborn hämtar stöd för en uppgång under året i Kina där landets stimulanspaket under hösten, för att lyfta tillväxten och minska effekterna av handelskriget, till slut kan ge effekt.

ANNONS

- Det kan vara en nyckel till att det så småningom stabiliseras igen då det slår igenom och börjar synas någonstans under andra eller tredje kvartalet, säger hon.

TT: Vad skulle kunna utlösa en rejäl nedgång som man upplevde 2011 eller 2008?

- Att handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerar och att tarifferna går upp till 25 procent som man tidigare hotat med. Marginalerna hos företagen kommer då att gå ned och vinsten sjunker väldigt snabbt. Vinstprognosen visar nu på tio procent men kan snabbt gå ned till endast ett par procent och då finns ingen anledning att vara på börsen. Den andra faktorn är att det blir en hård brexit, vilket kommer skapa en tröghet inte bara i Storbritannien utan i Europa, vilket tillfälligt kan stöka till det rätt rejält, säger Martin Guri.

TT

Fakta: Så har börsen gått sedan 2008

Helårsresultatet för Stockholmsbörsens OMXS-index de senaste tio åren:

Källa: Nasdaq

ANNONS