Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare Nissan-chefen Carlos Ghosn uttalade sig under tisdagen i samband med en prövning som han själv begärt.

Ghosn anser sig felaktigt anklagad

Nissan Motors avsatte ordförande Carlos Ghosn anser sig "felaktigt anklagad och orättvist frihetsberövad", säger han vid sitt första framträdande sedan han greps i november, i ett förberett uttalande.

Enligt Ghosn var hans agerande, som nu misstänks ha varit ekonomiska oegentligheter, känt och godkänt av berörda chefer inom företaget. Han säger att anklagelserna mot honom är utan grund.

"I motsats till anklagelserna från åklagarna har jag aldrig tagit emot kompensation från Nissan som inte redovisats. Jag har inte heller någonsin ingått något bindande avtal med Nissan om att betalas med en summa som inte redovisas", säger han enligt uttalandet.

Den tidigare Nissanchefen kom in i rättssalen i Tokyo på tisdagsmorgonen lokal tid, iförd handfängsel och med ett rep runt midjan, för att höra domarens förklaring till att han fortfarande sitter frihetsberövad. Prövningen i domstolen hålls på begäran av Ghosn själv.

Domaren uppger inför rätten att den misstänkte hålls frihetsberövad eftersom det annars finns risk att han försöker fly och förstöra bevis.

Ghosn greps överraskande på sitt privatplan vid en flygplats i Tokyo den 19 november, misstänkt för ekonomiska oegentligheter i företaget. Han har formellt anklagats av åklagare för att sedan 2010 ha redovisat en mycket lägre inkomst än han i verkligheten har haft. Han misstänks även för andra ekonomiska brott.

Hans son Anthony sade under helgen att hans far kommer att försvara sig kraftfullt mot anklagelserna.