Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gekås Ullared: Undvik att komma hit i helgen

Från och med lördag får stora varuhus som Ikea och Gekås i Ullared ta in maximalt 500 kunder samtidigt. Gekås uppmanar nu besökare att inte komma på helgen.
– Kommer man på lördagen finns det en risk att man får stå i kö hela dagen och inte ens kommer in, säger vd Patrik Levin.

Folkhälsomyndigheten beslutade på torsdagen om ett tak på 500 personer i butiker och varuhus, oavsett dess storlek. Innan kunde man släppa in fler, så länge varje besökare hade en yta om tio kvadratmeter.

Folkhälsomyndigheten motiverar beslutet med att det i butiker och varuhus med stora lokaler ändå kan uppstå trängsel kring enskilda platser inne i varuhusen samt vid in- och utpassering.

Den nya regeln, som börjar gälla på lördagen, drabbar relativt få aktörer.

En aktör som däremot påverkas är Gekås i Ullared. Vd Patrik Levin säger att det blir ”milt sagt besvärligt” för varuhuset med den nya regeln.

Maxtaket slår hårt mot Gekås

I normalfallet kan varuhuset släppa in 8 000 - 9 000 besökare. Med gränsen om tio kvadratmeter har maxtaket legat på 3 100 besökare, vilket de nått upp till en lördag. En normaldag (måndag-fredag samt söndag) brukar det i nuläget vara högst mellan 1 500 - 1 800 besökare åt gången. Automatiska räknare kontrollerar flödet och folk får stå i kö om det blir fullt.

Nya restriktioner i handeln

Folkhälsomyndigheten har enligt covid-19-lagen rätt att besluta om smittskyddsåtgärder i butiker och varuhus, bland annat om begränsning av antalet kunder och besökare.

De nya regeln innebär att maxantalet aldrig får överstiga 500 personer, oavsett varuhusets eller butikens yta. Taket på 500 personer gäller inte köpcentrum och gallerior.

Sedan tidigare gäller regeln att butiken måste ha en yta på minst 10 kvadratmeter per person som släpps in. I butiker och varuhus med stora lokaler kan det ändå uppstå trängsel kring enskilda platser inne i lokalerna och vid in- och utpassering.

Källa: Folkhälsomyndigheten

– I ett första perspektiv tycker jag förstås det är oerhört viktigt att vi hjälps åt för att hålla nere smittspridningen i Sverige. Det är nummer ett. Vi ska såklart göra vårt i det, säger Patrik Levin.

Patrik Levin säger att man under hela pandemin följt de rekommendationer och riktlinjer som satts upp.

– Vi har blivit kontrollerade av alla möjliga instanser och fått med beröm godkänt hela tiden. Då blir det konstigt att man väljer att fatta ett sånt här beslut som inte drabbar särskilt många, utan egentligen bara Gekås och några större Ikeabutiker.

Folkhälsomyndigheten menar att det finns risk för trängsel vid kritiska ställen i varuhusen, som vid in- och utgångar.

– Då kan man ju reglera det. Vi upplever inte att vi har någon trängsel varken vid in- eller utgången. Vi har stängt av varannan kassa för att säkerställa rätt avstånd mellan kassorna. Ingångsmässigt kan vi kontrollera ganska enkelt via väktare. Så jag förstår inte den slutsatsen heller.

Vad säger du till de som planerar besöka Gekås den närmsta tiden?

– Försöka undvika att komma på helgerna. Försöka planera sitt besök och komma under veckorna när vi har ett betydligt lägre besöksantal, så att man har en rimlig chans att över huvud taget komma in i varuhuset. Kommer man på lördagen finns det en risk att man får stå i kö hela dagen och inte ens kommer in.

Har det tidigare varit till er fördel att ni är så pass stora till ytan?

– Jag har sett det som en fördel. Att vi har haft väldigt mycket yta har gjort det lättare för oss att ge kunderna den plats den de behöver för att kunna ha en trygg shopping.

– Men vårt fall mot normalfallet är ganska stort redan på tio kvadratmeter. Vår verksamhet är anpassad efter att hantera en står mängd besökare.

Ikea använder automatiska räknare

Maxtaket påverkar även Ikeas varuhus i Göteborg. Tidigare kunde 1 000 personer vara inne samtidigt i varuhuset i Bäckebol, och 900 i Kållered.

– Så det kommer bli en stor skillnad för de här stora varuhusen. Men tar du mindre varuhus som Kalmar så har de en skylt där det står 450, säger pressansvarig Mattias Hennius.

Han säger att man har beredskap för hantera situation. Även Ikea har automatiska räknare vid entrén och vid utgången som gör att man håller koll på hur många som befinner sig i varuhuset

Mattias Hennius uppmanar kunder att handla digitalt, alternativ komma till varuhusen under veckodagarna, då det generellt är mindre folk.

– Är det så att vi börjar närma oss gränsen 500 kommer vi se till att vi skapar en fin och ordentlig kö, och slussar in kunder löpande i stället. Så som vi gör även i dag om det skulle behövas, säger Mattias Hennius.