Geelys ordförande Li Shufu vid en ceremoni i förra veckan då Geely bland annat köpte sportbilsmärket Lotus. Nu fortsätter koncernen satsa i Göteborg.
Geelys ordförande Li Shufu vid en ceremoni i förra veckan då Geely bland annat köpte sportbilsmärket Lotus. Nu fortsätter koncernen satsa i Göteborg.

Geely satsar i Göteborg – kommunen jublar

Den kinesiska bilkoncernen Geely, som äger Volvo Cars, ska bygga ett innovationscenter för Europa i Göteborg.

ANNONS
|

Kommunen och företaget gör en avsiktsförklaring om etableringen under statsminister Stefan Löfvens pågående besök i Kina.

Omkring 3500 personer kommer att arbeta i centret, som byggs vid Lindholmen på Hisingen. Geely äger redan utvecklingsbolaget Cevt, med cirka 1000 anställda utspridda i en rad lokaler i samma område. Den verksamheten ska nu samlas i innovationscentret.

- Vi anser att det är tid att utöka investeringarna i Göteborg och dra nytta av den samlade kompetensen som finns i området, säger Gang Wei som är vice vd för Cevt, China Euro Vehicle Technology, till Dagens industri.

ANNONS

Verksamheten ska framför allt vara inriktad på utveckling inom uppkoppling, elektrifiering och grön teknik. Enligt Geelys planer ska även andra kinesiska fordonsföretag ha forskning och utvecklingsarbete i centret.

I Göteborg jublar kommunledningen åt beskedet.

- Detta är ett utvecklingssprång vi inte sett vidden av ännu. Detta är verkligen roligt för Geely, Volvo och oerhört roligt för Göteborg och det stärker fordonsklustret och arbetstillfällena, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) till Göteborgs-Posten.

I förra veckan blev det klart att Geely också köper stora andelar i den malaysiska biltillverkaren Proton och det klassiska sportbilsmärket Lotus.

TT

ANNONS