Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya affärer av Volvo Cars-ägaren Geely gör det osannolikt att biltillverkaren hamnar på börsen, enligt en expert. Arkivbild.

Geely köper storpost i Daimler

Volvo Cars ägare, kinesiska Geely, har köpt en stor post aktier i tyska fordonstillverkaren Daimler, uppger nyhetsbyrån Bloomberg som citeras av Dagens industri.

Geelys post sägs vara värd motsvarande cirka 75 miljarder kronor, och därmed har bolaget de senaste veckorna ökat sin andel i Daimler till nästan 10 procent. Den tyska jätten, som omsätter över 1 000 miljarder kronor, tillverkar både personbilar och lastbilar.

- Om det stämmer, om den summa som Bloomberg uppger är korrekt, då är Geely största ägare i Daimler, säger Joakim Bornold, ekonom på nätbanken Nordnet.

Det har länge spekulerats om att Volvo Cars är på väg mot en börsintroduktion. Geelys köp gör det osannolikt enligt Bornold:

- Skälet är att få skulle vilja gå in som minoritetsägare i Volvo Cars, när huvudägaren samtidigt är storägare i den största konkurrenten i form av Mercedes Benz.

Geely köpte nyligen dessutom en större aktiepost i lastbilskoncernen AB Volvo. Därmed finns flera intressekonflikter.

- De måste hanteras. Jag har svårt att se att Volvo Cars vd Håkan Samuelsson, som också sitter i AB Volvos styrelse, kan behålla den styrelseposten, säger Bornold.