Fiat, som bland annat äger Alfa Romeo, rusar på börsen tack vare fusionsbesked. Arkivbild.
Fiat, som bland annat äger Alfa Romeo, rusar på börsen tack vare fusionsbesked. Arkivbild.

Gasen i botten för Fiat och Renault på börsen

Efter månader av spekulationer är nu affären mellan Fiat Chrysler och Renault på väg att bli verklighet. En blivande fusion innebär att bolaget blir världens tredje största biltillverkare.

ANNONS
|

Bolagens ägare får vardera 50 procent i det nya sammanslagna bolaget. Det är förslaget i den affärslösning som skulle betyda att bolaget blir en av de största biltillverkarna med en årsförsäljning på cirka 8,7 miljoner fordon, distanserade endast av Volkswagen och Toyota. För de båda tillverkarna skulle det dessutom betyda kostnadsbesparingar på cirka 5 miljarder euro – nästan 54 miljarder kronor.

Beskedet fick positiva reaktioner på börserna i Paris och Milano. Fiat hade vid lunchtid stigit 9,9 procent medan Renault som handelsstoppades vid börsens öppning i sin tur rusat 13,6 procent.

ANNONS

Vd för det nya bolaget ryktas bli John Elkann, för närvarande styrelseordförande i Fiat Chrysler.

Konsolideringen av bilbranschen har ökat i takt med utmaningarna kopplade till elektrifiering, krav på minskade utsläpp och stora kostnader kopplade till ny teknik. För Chrysler betyder affären att det är fjärde gången på två decennier som man går in i ett nytt ägarskap.

TT-Reuters

ANNONS