Kranar i Göteborgs hamn. Arkivbild.
Kranar i Göteborgs hamn. Arkivbild. Bild: Adm Ihse/TT

Göteborg vill dumpa giftig lera på havsbotten

Göteborgs kommunala jättehamn vill dumpa hundratusentals ton giftig lera i en djuphåla på havsbotten. Metoden är billigare än att ta hand om leran på land – nu väntar hamnen och Sjöfartsverket på att domstolen ska säga sitt.

ANNONS

Göteborgs hamn är Skandinaviens största och spelar en avgörande roll för den kommersiella sjöfarten till och från Sverige. Hamnen, som ägs av Göteborgs kommun, är på väg att muddras ännu en gång eftersom farledens nuvarande djup inte tillåter de största containerfartygen att anlöpa med full last.

Sjöfartsverket ska avlägsna 13,5 miljoner kubikmeter lera för att ge fraktfartygen ytterligare fyra meters frist. Kruxet är att en mindre del av leran – omkring 285 000 kubikmeter – är förorenad med miljögifter som exempelvis kvicksilver, enligt Jan Andersson, projektledare för kajåtgärder vid Göteborgs hamn.

– Förr i tiden fanns det till exempel rätt mycket kvicksilverföroreningar som rann ned med älven, och det är sådant som vi har kvar i vissa områden som vi ska muddra i, säger Andersson.

ANNONS

Har använts tidigare

Hamnen och Sjöfartsverket vill dumpa den förorenade leran i djuphålor i havsbotten utanför fyrön Vinga, och därefter täcka över den med ett tio meter tjockt täcke med oförorenad lera. Jan Andersson säger att samma metod användes när hamnen muddrades för snart 20 år sedan.

– Vi har konstaterat att det är en ackumulationsbotten, det finns därför inga strömmar som för bort det som vi dumpar i djuphålan. Vi tycker att just i det specifika fallet är det en bra metod att göra det. Vi vet också från förra gången att det fungerade väldigt bra, det fanns ingen långsiktig påverkan i området däromkring, säger Andersson.

Alternativa metoder

Göteborgs hamn och Sjöfartsverket har ansökt till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg om att få dumpa lermassorna på botten. Huvudförhandlingen är planerad till i mitten av januari.

– Det finns alternativa metoder för att ta hand om förorenade muddermassor. Man kan ta upp dem och ta hand om dem i godkända anläggningar på land, men det är mycket dyrare, säger Andersson.

Fakta: Göteborgs hamn

Skandinaviens största hamn.

Varje år passerar fler än 800 000 containrar Göteborgs hamn, och 41 miljoner ton gods hanteras.

Ägs av Göteborgs kommun genom det kommunala bolaget Göteborgs Hamn AB.

Hamnen har använts i drygt 400 år och byggts ut i flera omgångar.

Källa: Göteborgs hamn

ANNONS