Från delikatesser till ”bonnamat”

För 18 år sedan hade Ralf och Sabine Tebaay aldrig satt sin fot i Sverige. Året därpå köper de Gudmundsgården i Slöinge och startar Hallands första gårdscharkuteri.

ANNONS
|

Här tillverkas varje vecka mellan 50 och 60 olika charkprodukter, allt från europeiska delikatesser till traditionell ”bonnamat”.

– Vi är ett hantverksföretag. När vi producerar god korv och har lyckliga grisar är jag nöjd. Kvalité, service och långsiktig balans är viktigare för oss än omsättningssiffror och tillväxt, säger Ralf Tebaay.

Grundat: 1998

Ägare: Ralf och Sabine Tebaay

Antal anställda: 18

Verksamhet: Lantbruk och charkuterihantverk

Omsättning: 10 Mkr (Gudagott, som ägs tillsammans med Mostorps gård, omsätter 5,5 Mkr)

Resultat: 100 000-150 000 kr

1995. Beslutet växer fram. Den 20 april får Ralf och Sabine Tebaay sitt första barn. Dagen därpå sitter Ralf, som arbetar för den tyska regeringen, på ett flyg mot Tel Aviv. ”Ett avtal skulle skrivas under och jag var tvungen att vara med. Då kände jag, vad håller jag på med? Jag ville ju bara vara hos min fru och son”. Det satte igång tankarna på en annan typ av liv. Ralf och Sabine, båda utbildade agronomer, bestämde sig för att köpa ett lantbruk och starta ett gårdscharkuteri.

1996. Ralf och Sabine köper Gudmundsgården. ”Vi gjorde det på magkänsla, de tidigare ägarna Mats och Eva Andersson var så trevliga och vänliga”, säger Ralf.

1998. Flytten till Sverige. Familjen tar det stora steget och lämnar det tyska Rhenlandet för Halland och Slöinge. Den 1 januari lastar Ralf och Sabine varsin lastbil full och kör norrut. Sabine är höggravid med parets andra barn och de hamnar mitt i en snöstorm, men allt går bra. ”Vi är nog lite äventyrslystna människor. En sak som vi alltid säger till våra barn är att de ska söka utmaningar och – åtminstone en gång i livet – göra något ovanligt”, säger Ralf.

I februari kommer de första maskinerna på plats och i augusti sätter charkproduktionen igång.

2005. ”Gårdsbutiken i stan” öppnar. Tillsammans med kollegorna på Mostorps gård startar Ralf och Sabine kött- och charkbutiken Gudagott i ett litet trähus från 1800-talet på Hantverksgatan i centrala Halmstad.

2008. Prisade företagare. Gudmundsgården utses till Årets grisföretagare i Halland. ”Det betydde väldigt mycket. Det kändes som ett erkännande för oss som kommit hit från ett annat land”, säger Ralf. Året därpå var det dags igen, 2009 blev Ralf och Sabine Tebaay årets grisföretagare i Sverige.

ANNONS