Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.
Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Folksam: "Rapporten ger svar på våra frågor"

Storägaren Folksam är nöjd med FRA:s rapport som man anser rätar ut många frågetecken kring Swedbanks misstänkta inblandning i penningtvättsskandalen.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen släpptes den så kallade statusrapporten från Forensic Risk Alliance som väntades bringa klarhet över misstankarna om Swedbanks inblandning i omfattande penningtvätt i Baltikum.

Folksam hade inte på förhand fått tillgång till rapporten. Efter att ha läst den konstaterar Carina Lundberg Markow att den ger svar på många av de frågor som storägaren ville ställa.

- Det är uppenbart att penningtvätt och kriminella har utnyttjat banksystemet under en lång tid, säger hon.

ANNONS

Hon betonar att det viktigaste just nu är den utredning som Finansinspektionen startat tillsammans med de baltiska myndigheterna.

I samband med rapporten meddelade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att en specialiserad enhet skapats i syfte att motarbeta finansiell brottslighet.

Carina Lundberg Markow välkomnar de organisatoriska förändringar som Swedbank aviserat att man kommer att göra.

TT: Har ni fortsatt förtroende för bankens vd och styrelse?

- Vårt förslag till styrelse står fast. Det har inte kommit fram någon information som gör att vi omprövar vår värdering. Vi har fortsatt förtroende för vd och styrelsen.

Den 28 mars hålls Swedbanks årsstämma då frågan om ansvarsfrihet kommer att lyftas.

- Vi avser att ge styrelsen ansvarsfrihet, säger Carina Lundberg Markow och tillägger att man inte har några planer på att väcka åtal mot styrelsen eller vd:n.

TT

ANNONS