Den som säljer sitt småhus och flyttar till bostadsrätt kan fortfarande tjäna tusenlappar i månaden, trots att man får färre kvadratmeter lägenhet för pengarna. Arkivbild.
Den som säljer sitt småhus och flyttar till bostadsrätt kan fortfarande tjäna tusenlappar i månaden, trots att man får färre kvadratmeter lägenhet för pengarna. Arkivbild.

Flytt från hus till borätt fortfarande lönsam

Småhusägare som säljer sina hus i Stockholms län får allt mindre bostadsrätt för pengarna, då dessa ökat mer i pris än villorna. Det gör att många äldre väljer att bo kvar i huset – trots att de ändå skulle tjäna tusenlappar i månaden på en flytt.

ANNONS
|

2007 kunde en villaägare i Stockholms län som sålde huset köpa en 165 kvadratmeter stor bostadsrätt. 2017 räckte pengarna från villan till en 114 kvm stor bostadsrätt, visar en analys från Swedbank och Sparbankerna.

Omsättningen på småhus i landet har sjunkit under de senaste åren, från 4,4 procent 2007 till 2,8 procent 2017. Motsvarande siffror för bostadsrätter är 11,0 respektive 9,4 procent.

- Det kan vara ett uttryck för att äldre som bott i villor länge och gjort stora vinster har noterat att bostadsrättspriserna stigit väldigt mycket. Och eftersom de gjort stora vinster på sina villor blir reavinstskatten hög, och när skatten och lånen är betalda upplever man att man inte får så mycket för pengarna. Så många väljer att bo kvar, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

3300 mer i plånboken

Men bilden av att äldre inte skulle ha råd att sälja villan och flytta till en bostadsrätt stämmer inte. Fortfarande sänker den villaägare som flyttar till bostadsrätt sin boendekostnad med 3300 kronor i månaden, mot 4000 för tio år sedan, beräknat på en villa på 122 kvadrat respektive en lägenhet på 80. Ett välkommet tillskott till kassan för en pensionär, kan tyckas.

- Uppenbart ger det inte tillräckligt med incitament. Sannolikt är det de som har råd och som orkar med att ta hand om villan, som bor kvar, säger Arturo Arques.

Inte trögrörlig

Inte heller bilden av den svenska bostadsmarknaden som trögrörlig, stämmer enligt analysen. Sverige är ett av de OECD-länder där det flyttas oftast, när det gäller bostadsrätter och hyresrätter. Det är i beståndet av småhus det är trögrörligt.

- Ur samhällsekonomiskt perspektiv är det bra om man utnyttjar bostadsbeståndet effektivt, så inte en del hushåll bor väldigt stort och andra väldigt trångt. Politiker bör beakta detta, och att barnfamiljer behöver bo bra, säger Arques.

ANNONS

TT

Fakta: Omsättningen av bostäder

Antalet villor som såldes i landet låg stabilt kring 4 procent från år 2000 år fram till 2015, då det började sjunka. 2017 såldes 2,8 procent av villorna, vilket motsvarar 1962950 hus.

För bostadsrätter har omsättningen legat på i runda tal 10 procent per år sedan 2000: År 2017 såldes 9,4 procent av bostadsrätterna i landet.

Hyresrätter ingår inte i Swedbanks analys, men enligt en OECD-undersökning är rörligheten i hyresrätter relativt hög.

Källor: Swedbank och Sparbankerna, SCB.

ANNONS