Sommaren 2013: Nya protester mötte det brittiska gruvbolaget Beowulf, som flera gånger försökt provbryta järnmalm i Kallak väster om Jokkmokk. Arkivbild.
Sommaren 2013: Nya protester mötte det brittiska gruvbolaget Beowulf, som flera gånger försökt provbryta järnmalm i Kallak väster om Jokkmokk. Arkivbild.

Flera gruvkonflikter i Sverige

Jakten på mineral och metall rör upp känslor i hela landet – från norr till syd. Här är några av de större gruvkonflikterna.

ANNONS
|

Konflikten i Kallak

En av de mest infekterade gruvkonflikterna på senare år utspelar sig utanför Jokkmokk. Demonstrationer, protester och blockader har uppmärksammats i medier.

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining vill bryta järnmalm i Kallak. Två berörda samebyar har motsatt sig planerna och processen har dragits i långbänk och blivit en av de mest infekterade gruvkonflikterna på senare år. Nu ligger ärendet på regeringens bord. Men avgörandet dröjer.

Raseriet i Rönnbäck

Här är det nickelfyndigheter som utgjort grund för en konflikt. Rönnbäckenområdet i Storumans kommun har varit intressant för utvinning sedan 1940-talet då Boliden fick de första prospekteringstillstånden. En sameby har protesterat – men en ny nickelgruva är viktigare än rennäring och turism. Det ansåg i alla fall länsstyrelsen i Västerbotten, som 2012 lämnade klartecken för en gruva i Rönnbäck utanför Tärnaby. Regeringen har också sagt ja.

ANNONS

Fejden tar dock inte slut där.

Samebyn har fått stöd av FN:s rasdiskrimineringskommitté. Enligt förre ägaren skulle gruvan generera över 500 nya jobb och ytterligare nästan 300 i kommunen. Nu finns en ny ägare. Hur det blir återstår att se.

Motståndet i Norra Kärr

Vem kunde tro att en av världens största fyndighet av tunga sällsynta jordartsmetaller ligger i Gränna?

Bolaget Tasman Metals meddelade att man vill öppna dagbrott, men aktionsgruppen Rädda Vättern, som oroades över att den planerade gruvan skulle göra att föroreningar kom ut i Vättern och hotade dricksvattnet, kom i vägen för bolagets planer.

Regeringen godkände gruvdriften i Norra Kärr, men Högsta förvaltningsdomstolen har upphävt regeringens beslut och stoppat gruvplanerna. Nu har en ny ansökan kommit in. Samtidigt mobiliserar miljöorganisationer under gemensamma parollen ”Vättern – rädda vårt dricksvatten”.

Oron i Oviken

I Jämtland finns det gott om vanadin. Det anser i alla fall det kanadensiska bolaget EU Energy Corporation som har planer på stora dagbrott i Oviken. Undersökningstillstånd finns, liksom protester, både från både politiker och befolkning.

Ett argument är närheten till Storsjön, vars vatten då skulle kunna hotas av förorening.

Protester i Gnesta

Australiska gruvbolaget European Cobalt vädrar möjliga fyndigheter av kobolt, koppar och nickel samt guld i Gnesta – och de har undersökningstillstånd vid en gammal gruva här.

ANNONS

Men Gnesta kommun har inte varit förtjust. Boenden och markägare har också sagt nej till en prospektering runt en gammal gruva, som råkar ligga i ett rekreationsområde.

Ärendet är överklagat.

Uppror på Österlen

Här gör adel, präster, borgare och bönder gemensam sak för att hindra det brittiska bolaget Scandivanadium att leta efter vanadin – en metall som används till batterier. På förvaltningsrättens bord ligger överklaganden från flera kommuner, och i aktionsgruppen har traktens abbedissa och greve lyckats samla många upprörda markägare.

Vad handlar oron om? Att ett framtida dagbrott skulle förgifta grundvatten och förstöra unik skånsk natur, bland annat.

TT

ANNONS