Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Riksdagen kräver information kring flygbolaget Nextjets konkurs.

Finansministern passar på flygkonkurs

Förskräckligt för de drabbade, tycker finansministern. Samtidigt kallar riksdagens trafikutskott ansvarig minister för en förklaring till Nextjets konkurs.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har i dag inga besked att lämna om vad regeringen kan göra i det akuta skede som uppstått i samband med konkursen i flygbolaget Nextjet. Flera orter i framför allt Norrland saknar nu helt flygförbindelser.

- Jag vet att ansvariga statsrådet Thomas Eneroth (S) har direktkontakt med Trafikverket, som är den myndighet som upphandlar det här. Det är förskräckligt för alla människor som måste flyga för att sköta sitt arbete, men även för dem som bokat sina semestrar, säger Andersson till TT.

Hon säger att det är för tidigt att svara på frågan om staten behöver betala mer vid upphandlingarna för att garantera att stabila bolag anlitas.

Kallar ministern

Riksdagens trafikutskott vill att infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverket kommer till utskottet för att informera om Nextjet och vad regeringen gör.

- Vi behöver höra från Trafikverket och Eneroth om sådant som hur det blir med nya upphandlingar och hur snabbt det kan gå, säger Jessica Rosencrantz, vice ordförande i utskottet och talesperson för Moderaterna i infrastrukturfrågor.

Enligt planen ska Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon träffa utskottet den 22 maj och Tomas Eneroth kommer den 29 maj.

Vid samma tillfällen vill utskottet också höra vad de båda har för plan för att komma tillrätta med den senaste tidens många tågstopp.