Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stockholmsbörsen gick upp.

Fin decemberstart på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsens decemberhandel inleddes på måndagen med en rejäl kursuppgång. Kurserna steg inledningsvis kraftigt, men glädjen var mer beskedlig vid slutet av dagen – OMXS-index stängde på plus 0,9 procent.

Helgens positiva toner om handelskonflikten mellan Kina och USA var det huvudsakliga skälet till uppgången som var i linje med utvecklingen i övriga Europa.

Av OMXS30-bolagen landade merparten på plus, verkstads- och råvarubolag hörde till dem som gick starkt.

G20-mötet lyfte

Bakgrunden var helgens G20-möte i Argentina där USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping enats om ett stopp när det gäller ytterligare handelstullar under en tremånadersperiod.

Donald Trump twittrade även att Kina ska ha gått med på att "sänka och ta bort" tullarna på USA-tillverkade bilar som exporteras till Kina, dock utan att ge ytterligare detaljer. Uppgifterna fick bilsektorn att lyfta kraftigt över hela Europa och på Stockholmsbörsen steg Autoliv med 4,2 procent medan AB Volvo var upp 4,1 procent.

Samtidigt steg oljepriset, vilket i sin tur gjorde att Lundin Petroleum steg 4,8 procent.

På den negativa sidan fanns klädjätten H&M som backade 2,0 procent.

Tungt för Starbreeze

Utanför de stora bolagens lista rasade spelutvecklingsbolaget Starbreezes b-aktie ytterligare 71,3 procent efter beskedet att företaget ansöker om företagsrekonstruktion och att vd:n Bo Andersson får gå.

Den svenska kronan förstärktes något gentemot såväl euron som dollarn tack vare att tillverkningsindustrin fått förnyad fart, enligt inköpschefsindex (PMI) för november månad. En dollar kostade på eftermiddagen 9:03 kronor medan en euro låg på 10:25 kronor.

FTSE100-index i London lyfte 1,2 procent och CAC-index i Paris steg 1,0 procent. DAX-index i Frankfurt avancerade 1,8 procent.