Feskekörka i Göteborg, år 1991. Arkivbild.
Feskekörka i Göteborg, år 1991. Arkivbild.

Feskekörka stängs – framtiden oviss

Få byggnader är så förknippade med Göteborg som Feskekörka, där det sålts fisk sedan 1874. Men snart kan den eran vara över.

ANNONS
|

I början av nästa år stängs den kyrklika byggnaden vid Rosenlundsgatan i centrala Göteborg på obestämd tid. En genomgripande upprustning väntar. Vad lokalerna ska användas till därefter är oklart.

- Vi har inte fått några besked alls, säger Jonas Wickstrand, vars familjeföretag sålt fisk i Feskekörka sedan 1954.

Oklar framtid

Det kommunala fastighetsbolaget Higab skriver i ett pressmeddelande att man parallellt med renoveringen kommer att ta fram förslag för möjlig framtida utveckling av Feskekörka:

ANNONS

"Målet är att skapa förutsättningar för en verksamhet som, i samklang med byggnadens kulturhistoriska betydelse, kan skapa så goda värden som möjligt för verksamhetsutövare, Higab och Göteborg som stad."

Exakt vad det innebär har Jonas Wickstrand ingen aning om.

- Den nya styrelsen har klubbat stängning för renovering. Sedan har vi inte hört något mer alls, säger han och fortsätter:

- Jag vet inte alls hur de tänker. Vi har blivit helt exkluderade.

Higabs fastighetschef Johan Carlsson säger till SVT Nyheter Väst att det inte är säkert att det blir någon fiskförsäljning i Feskekörka i framtiden.

- Svårt att säga i dagsläget, men byggnaden andas fisk, så vi har med oss den frågan i arbetet, säger han.

ANNONS

"Symbolen för Göteborg"

Jonas Wickstrand är för den välbehövliga renoveringen, men är rädd att Higab ska slussa bort fiskhandlarna från Feskekörka för gott, vilket han anser vore ett övergrepp mot företagarna och ett haveri för Göteborg. Hans nystartade Facebookgrupp "Rädda Feskekörka" har på 13 timmar fått fler än 6000 medlemmar.

- Feskekörka är ju symbolen för Göteborg, säger Jonas Wickstrand.

- Det är ju den äldsta byggnaden som fortfarande drivs i samma anda som den är skapt för. Feskekörka är ju faktiskt äldre än saluhallen, och det är fortfarande fiskhandel där.

TT

Fakta: Feskekörka

Feskekörka ligger på Fisktorget 4 i Göteborg, mellan Rosenlundsgatan och Rosenlundskanalen.

Den invigdes den 1 november 1874, ritad av Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Victor von Gegerfelt.

Namnet Feskekörka kommer från verksamheten i kombination med det kyrklika utseendet: spetsbågade fönster och en konstruktion utan mellanväggar eller pelare.

Göteborgs fiskauktion flyttades 1910 till den nya fiskhamnen. Sedan dess har Feskekörka utvecklats till en plats för försäljning av fisk och skaldjur och för fiskrestauranger.

Rosenlundsgatan har i många år varit ökänd som Göteborgs prostitutionsstråk – men den senaste tiden har mycket förändrats då flera större restauranger öppnat i området, som därmed fått mer liv om kvällarna.

Källa: Feskekörka.se, Nationalencyklopedin

ANNONS