Riksbankschefen Stefan Ingves planerar en till räntehöjning i år, men bedömare har börjat ifrågasätta om det kommer att bli av. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves planerar en till räntehöjning i år, men bedömare har börjat ifrågasätta om det kommer att bli av. Arkivbild.

Fed-besked kan få Ingves planer på skam

Flera viktiga räntebesked kommer i veckan. Några räntehöjningar ligger inte i korten för vare sig amerikanska Federal Reserve eller Bank of England. Och beskeden kan rucka på Riksbankens planer på en till räntehöjning i år.

ANNONS
|

- Även om man inte gör några förändringar i politiken förmodligen, så är det viktiga besked, för det finns så mycket osäkerhet, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, om beskeden som väntas från Fed och BoE.

Riksbankens tajming har diskuterats. När banken för första gången på länge börjat höja räntan är det i en miljö med stor global oro med pågående handelskonflikt mellan USA och Kina, brexitkaos och ekonomisk avmattning.

ANNONS

Riksbankschef Stefan Ingves talar om en till räntehöjning under andra halvåret i år. Sannolikheten för att det blir av har dämpats under senaste tiden, enligt flera bedömare.

- Med den globala avmattning som vi ser borde de egentligen sänka räntebanan något, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Osäkert läge

Den svenska inflationen i februari låg nära målet, men rejält under Riksbankens egen prognos. Och Europeiska centralbanken (ECB), som Riksbanken ofta sneglar på, meddelade förra veckan att man skjuter på nästa höjning till tidigast i slutet av året.

- Då är det svårt att känna en stark övertygelse om det. Man får vara öppen för att det är mer osäkert läge. De (Riksbanken) har signalerat tydligt att de tänker höja. Men det har de sagt tidigare och sedan inte gjort det, säger Anna Breman.

Amerikanska Fed gjorde en rejäl omsvängning i politiken i december när man efter en period med flertalet höjningar meddelade att man drar ner på takten rejält.

ANNONS

I Storbritannien råder stora oklarheter när det gäller landets utträder ur EU.

- Med den osäkerhet som finns skulle det förvåna mig om man (BoE) gör något, säger Alexandra Stråberg.

Men centralbankernas protokoll och uttalanden kommer som vanligt att nagelfaras av ekonomer världen över.

Globala faktorer

Även om den svenska ekonomin är viktigast för Riksbanken, har det betydelse hur de andra centralbankerna agerar och vad de kommunicerar. Framför allt Feds agerande har stor betydelse för börserna, ränte- och valutamarknaden.

- Om Riksbanken börjar avvika för mycket från omvärlden påverkar det exempelvis kronkursen, säger Anna Breman.

Riksbanken vill framför allt inte att kronan ska stärkas för mycket, men i dagsläget har de närmare ett problem med en för svag kronkurs.

Låter Fed och BoE sina räntor vara, och kanske till och med drar ner på sina planerade räntehöjningar, blir det ännu svårare för Riksbanken att så fast vid sina höjningar.

ANNONS

- Riksbanken har de senaste åren hänvisat mycket till utvecklingen i omvärlden som motiv att de inte höjde under en period. De hänvisade framför allt till ECB, men omvärldsutvecklingen generellt, säger Anna Breman.

Norges Bank som kommer med besked på torsdag är egentligen den enda där ekonomerna väntar sig en förändring.

- Där tror man på en höjning. Norge är lite speciellt. När resten av världen saktar in har de börjat få fart, säger Anna Breman.

TT

Fakta: Flera räntebesked den här veckan

Onsdag 20 mars: Centralbankerna i Brasilien, på Island, i Thailand och i USA (Federal Reserve).

Torsdag 21 mars: Bank of England, Norges Bank och centralbankerna i Filippinerna, Indonesien och Schweiz.

Fredag 22 mars: Centralbankerna i Colombia och Ryssland.

ANNONS