Facebooks grundare Mark Zuckerberg förhördes i senaten i april efter skandalen kring Cambridge Analytica, som briserade 16 mars. Arkivbild.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg förhördes i senaten i april efter skandalen kring Cambridge Analytica, som briserade 16 mars. Arkivbild.

Facebookanvändare i USA fortsatt lojala

Skandalen kring Cambridge Analytica har inte fått Facebooks amerikanska användare att överge plattformen i någon större utsträckning, visar en ny undersökning från Reuters/Ipsos.

ANNONS
|

Visserligen har nära var fjärde användare i USA, enligt undersökningen, antingen blivit mindre aktiv eller helt slutat sitt konto sedan det i mars blev känt att det brittiska företaget Cambridge Analytica hade samlat in uppgifter om 87 miljoner Facebookanvändare på ett bedrägligt vis.

Men samtidigt uppger 22 procent av de tillfrågade att de har börjat använda Facebook mer sedan skandalen, vilket alltså balanserar tappet. 43 procent av de svarande säger att de inte har förändrat sitt användande alls.

Förutom Facebook fick deltagarna i undersökningen även svara på frågor om sitt användande av andra sociala medier som Instagram, Snapchat och Twitter. Av svaren framgår att de som använder Facebook uppger sig ha bättre koll på hur de kan skydda sina personliga data jämfört med användare av andra sociala nätverk.

ANNONS

Den webbaserade undersökningen genomfördes 26–30 april. Totalt svarade 2194 personer på frågorna.

TT

Fakta: Skandalen kring Facebook

Skandalen med Cambridge Analytica sträcker sig tillbaka till 2014 då det brittiska bolaget misstänks ha, på ett bedrägligt sätt, samlat in uppgifter från 87 miljoner Facebook-användare. Uppgifterna samlades in genom en Facebook-app, ett personlighetstest utvecklad av den brittiska akademikern Aleksandr Kogan som sedan gav informationen vidare till analysföretaget. Genom att logga via Facebook kunde appen hämta uppgifter om namn, ort, ålder, kön och vilka sidor på plattformen som användarna gillat. Den samlade även in data från app-användarens vänner på Facebook.

Enligt Cambridge Analytica hade bolaget ingen kännedom om att forskaren bröt mot några regler i och med överförandet av informationen. Bolaget har även uppgett att informationen raderades när det fick kännedom om regelbrottet 2015.

ANNONS