Facebook stäms av två amerikaner efter den senaste dataläckan som drabbade 50 miljoner användare. Arkivbild
Facebook stäms av två amerikaner efter den senaste dataläckan som drabbade 50 miljoner användare. Arkivbild

Facebook kan tvingas böta 14 miljarder

Facebooks senaste dataläcka kan bli kostsam. I fredags stämdes företaget av två amerikanska användare och Irlands dataskyddsmyndighet DPC undersöker om Facebook brutit mot GDPR – straffet kan bli böter på 14 miljarder kronor.

ANNONS
|

DPC meddelade på lördagen att man begärt ytterligare information om dataläckan hos Facebook. Bland annat vill myndigheten veta vilka europeiska användare som berörs, skriver Wall Street Journal. Om DPC kommer fram till att företaget brutit mot den europeiska dataskyddslagen GDPR kan bötesbeloppet bli maximalt 14 miljarder kronor, enligt tidningen.

En talesperson för Facebook uppgav på söndagen att företaget kommer svara på DPC:s frågor och hålla myndigheten informerad.

Stäms i USA

Men problemen för sociala medier-jätten slutar inte där. I fredags stämde två amerikanska Facebook-användare företaget som, enligt dem, brustit i sitt säkerhetsarbete och utsatt miljontals användare för större risk att få sin identitet kapad, rapporterar nyhetssajten Mashable.

ANNONS

Stämningen är en så kallad grupptalan och de två privatpersonerna skriver att de företräder alla personer i USA vars personliga information har äventyrats.

Det var den 25 september som Facebook upptäckte att uppemot 50 miljoner användarkonton hade hackats och att angriparna hade fått tillgång till personlig information, som bilder, adressuppgifter, vänner och allt som lagts upp av personen i flödet. Även hundratals andra applikationer kopplade till Facebook, som Spotify och Instagram, kan ha blivit påverkade.

Aktien sjönk

Facebook avslöjade läckan vid en telefonkonferens i fredags. Angriparna ska ha utnyttjat svagheter i det sociala nätverkets it-infrastruktur.

- Vi vet ännu inte vem som ligger bakom attacken. Vi arbetar med att få fram fler detaljer om vad som hände och vem som är ansvarig, sade vd Mark Zuckerberg vid presskonferensen.

Efter fredagens besked sjönk Facebooks aktie med 2,6 procent.

TT

Fakta: Facebook

Facebook har 2,2 miljarder månatliga användare och 1,5 miljarder dagliga användare.

Andra kvartalet 2018 redovisade företaget en vinst på 5,1 miljarder dollar, 1:74 dollar per aktie. Omsättningen under andra kvartalet ökade med 42 procent till 13,2 miljarder dollar, jämfört med 9,3 miljarder dollar ett år tidigare.

ANNONS