Det ser mörkt ut för den som hoppas på att helårsresultatet för Stockholmsbörsen ska bli positivt. Arkivbild.
Det ser mörkt ut för den som hoppas på att helårsresultatet för Stockholmsbörsen ska bli positivt. Arkivbild.

Första börsmissen sedan 2011 allt närmare

Börsåren brukar historiskt sett avsluta starkt, frågan är om det räcker i år? Mycket talar nu för det första negativa helårsresultatet sedan 2011 – en försmak av sämre tider som väntar enligt analytiker.

ANNONS
|

Det gick som tåget fram tills oktober, sedan dess har det varit desto dystrare. Novembermörkret utomhus är en spegelbild av hur det sett ut på Stockholmsbörsen de senaste veckorna.

När Stockholmsbörsen stängde i fredags låg årsutvecklingen på minus 4,4 procent. Ett sådant resultat den 29 december skulle betyda att en svit på sex års uppgång nu är slut.

- Utsikterna ser väl lite dystra ut för ett starkt avslut med en årsuppgång, säger Jonas Olavi, allokeringschef vid Alfred Berg.

ANNONS

Finns det då något hopp kvar för den som hoppas på positiva siffror för 2018?

Historiskt sett brukar december månad betyda muntra börstoner och endast vid 5 av de senaste 17 åren har Stockholmsbörsens OMXS-index backat under månaden. Uppgången i snitt är visserligen blygsam, 1,0 procent, men då tyngs snittet av raset 2002 – minus 12 procent.

- Ofta hänger det ihop med att man lämnat innevarande år och tittar på nästkommande år. Affärsaktiviteten är också relativt hög under vintern jämfört med sommarperioden, säger Olavi.

Avgörande möte

En avgörande faktor i år är nu hur G20-mötet den 30 november–1 december i Buenos Aires med bland annat president Donald Trump och hans kollega från Kina, Xi Jinping faller ut.

Mötet sker en månad innan USA:s handelstullar på kinesiska varor är tänkt att höjas till 25 procent.

- Det skulle naturligtvis kunna lätta upp sentimentet beroende på utfallet, det är dock en komplicerad frågeställning, dels med Kinas generellt sett högre tullar än USA:s, dels att USA har anklagat Kina för plagiat av högteknologiska produkter vilket ger en nöt som är svårare att knäcka, säger Jonas Olavi.

ANNONS

- Man kan säkert komma överens om en hel del lättnader på icke-militärnära produkter som till exempel bilar, varor och tjänster. Däremot när det gäller chip-teknologi ger sig inte USA eftersom Kina inte vill göra eftergifter.

En viss uppgång skulle också kunna ske i samband med att PPM-miljarder skjuts in i fonder i slutet av året. 2017 handlade det om 40 miljarder kronor, vilket kan bidra positivt, säger Olavi.

Tydlig osäkerhet

Inför nästa år ser han också en tydlig osäkerhet för aktiemarknaden som en konsekvens av troliga räntehöjningar.

- Volatiliteten kommer att öka vilket inte behöver betyda stora ras som 2007, någon form av konjunktursättning får vi se och vi kan vara på väg mot betydligt sämre tider. Det kanske inte hinner bli riktigt rått under 2019 men det ligger i faran under de kommande åren.

Hur ser du på klassiska cykliska bolag i nuläget?

ANNONS

- Jag skulle vara försiktig där och tittar du på till exempel Volvo ser inte tillväxtprognoserna speciellt muntra ut där. Vinsttakten faller rätt fort nu så även om de gör en vinst- och omsättningsökning nästa år så är den inte alls i paritet med 2018.

Vad lockar i stället förutom defensiva bolag som telekom eller läkemedelssektorn?

- Bland de stora bolagen så har vi Ericsson som har en jättestark 5G-portfölj, man har gjort fantastiska studier hur mycket operatörerna skulle tjäna på att vara med i 5G-racet och jag tror inte marknaden har förstått hur mycket mer man kan göra.

TT

Fakta: Så har Stockholmsbörsen gått i december

Fakta: Så har Stockholmsbörsen slutat

Helårsresultatet för Stockholmsbörsens OMXS-index de senaste tio åren:

2017 5,7 procent.

2016 9,3

2015 6,5.

2014 12,4

2013 20,5

2012 10,5

2011 – 18,3

2010 21,2

2009 40,0

2008 – 40,1

ANNONS