En plastpåse kan komma att kosta upp till sju kronor i framtiden. Arkivbild.
En plastpåse kan komma att kosta upp till sju kronor i framtiden. Arkivbild.

Förslag: Sju kronor för en plastpåse

Regeringen föreslår att en ny skatt på plastpåsar införs från och med nästa år. Förslaget innebär att en vanlig påse kan öka kraftigt i pris.

ANNONS
|

Skatten, som TV4 Nyheterna var först att rapportera om, är tänkt att landa på tre kronor per plastpåse av standardmodell och 30 öre för tunnare påsar, till exempel fruktpåsar.

Det innebär att en vanlig påse kan komma att kosta upp till sju kronor. Plastbärkassar som är tänkta att användas flera gånger ska inte omfattas av skatten, inte heller soppåsar eller fryspåsar.

Förslaget som nu går ut på remiss finns med i januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Skatten syftar framför allt till att minska problemen med nedskräpning och förorening i naturen och haven, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

ANNONS

- Vi vet alla att det flyter kontinenter av plast i våra hav, det strandar valar som har 80 plastkassar i magen som de kvävs av. Och det är helt oacceptabelt.

"Katastrofal utveckling"

Målsättningen är att Sverige ska uppnå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år till slutet av 2025.

- Nu ligger vi fortfarande över 100 stycken per person och år, så här behöver vi fler åtgärder, säger Bolund.

Beskattningen väntas ge 2,9 miljarder till statskassan, som i en så kallad grön skatteväxling ska användas till sänkt skatt på arbete.

- Första maj nästa år ska skatten börja tas ut om vi går vidare med den, det är den tidsplanen vi har.

ANNONS

TT: Finns det inte en risk att skatten leder till en ökad efterfrågan på exempelvis bomullspåsar, som också har en hög miljökostnad?

- Det här är en skatt som just syftar till att minska problemet med föroreningar i naturen, och det är en katastrofal utveckling vi är inne på. Om vi inte ändrar kurs kan det vara mer plast än fisk i haven redan 2050. Sedan ska vi så klart jobba för att minska klimatpåverkan i samhället i stort, men det gör vi med många andra reformer.

"Det kan man inte kalla miljöpolitik"

Karin Brynell, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, är kritisk till förslaget.

"Varför väljer regeringen att föreslå en skatt på just plastbärkassar som vi inom dagligvaruhandeln redan har ställt om till att vara gjord av förnybar och återvunnen plast. Det kan man inte kalla miljöpolitik", säger hon i en skriftlig kommentar.

TT

Fakta: EU-direktiv och regeringsförordning mot plast

I april 2015 antog EU ett direktiv med syfta att förminska förbrukningen av tunna plastbärkassar. Det innebar att medlemsstaterna bland annat ska minska den årliga förbrukningen till max 90 stycken per person till utgången av 2019, och max 40 stycken per person till utgången av 2025.

2016 utfärdade regeringen en förordning som innebar att den som tillhandahöll plastbärkassar måste informera om dess miljöpåverkan, för att få ned förbrukningen.

Källa: Finansdepartementet.

ANNONS